Svijet     | 26.03.2019. 19:15 |

Beograd - Obilježeno 20 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 26. marta (FENA) - Uličnim performansom i šetnjom Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i Žene u crnom obilježili su danas u Beogradu 20-u godišnjicu od zločina počinjenim nad albanskim civilima 1999. godine na Kosovu.

Kako su učesnici skupa danas podsjetili tijela ubijenih skrivana su u beogradskom naselju Batajnica te su aktivisti izveli performans "Batajnica 744: Zakopana istina" zemljom zatrpavajući natpis s imenima 744 žrtve, nakon čega su krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama do platoa Skupštine Srbije.

Uime Inicijative mladih za ljudska prava Marko Milosavljević kazao je da je u Srbiji posljednjih 20 godina na snazi prešućivanje masovne grobnice u Batajnici, Petrovom Selu, jezeru Perućac i Rudnici, kao i da se priznaju samo srpske žrtve.

- Postoji više od 10 lokacija s kojih su transportirane te žrtve, a broj od 744 posmrtna ostatka koji su iskopani samo desetak kilometara odavde, govore o tom zlu o kojem se ne smije prestati debatirati - dodao je.

Najavio je da će se na tome nastaviti insistirati te pokušati educirati mlade kako bi znali čitav kontekst rata na Kosovu i raspada bivše Jugoslavije.

Albansko civilno stanovništvo na Kosovu bilo je izloženo NATO bombardiranju i kampanji zločina režima bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Oružane formacije (MUP Srbije, Vojska Jugoslavije i paravojne jedinice) počinile su niz zločina na Kosovu, koji su kulminirali tokom NATO intervencije, saopćeno je iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Tijela ubijenih Albanaca bila su zakopana u primarne masovne grobnice na Kosovu, prije nego što su prevezena u Batajnicu, a od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije su otkrivene masovne grobnice s 941 tijelom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. godine, prije svega stradalih civila.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lukavac Cement 50. rođendan dočekuje pod okriljem mađarske Talentis Grupe

OLX.ba obilježio 15. godišnjicu - Lider u online oglašavanju i kupoprodaji

Mile Ujić nepravosnažno oslobođen optužbi za zločine u Rogatici

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel