Najave     | 25.03.2019. 12:08 |

Obilježavanje 26. godišnjice ubijanja Bošnjaka Ahmića i Viteza počinje 12.aprila

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Obilježavanje 26. godišnjice ubijanja Bošnjačkog stanovništva Ahmića i drugih mjesta općine Vitez bit će upriličeno od 12. do 18. aprila, pod motom "Tragamo za istinom i gradimo suživot".

Organizatori su Medžlis Islamske zajednice Vitez i Udruženje žrtava "16. april Ahmići’’, a kako je najavljeno, centralno obilježavanje biće upriličeno 16. aprila u Starom Vitezu i Ahmićima, uz pripremljen vjerski i edukativni program.

Podsjećaju da je Sud u Hagu presudio da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, naročito zbog zločina u Ahmićima 16. aprila 1993. godine, a oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne. 

Također su Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić osuđeni na kazne od šest do 10 godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. oslobođeni optužbi.

Zbog počinjenih zločina u Ahmićima, Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora.

I Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lukavac Cement 50. rođendan dočekuje pod okriljem mađarske Talentis Grupe

OLX.ba obilježio 15. godišnjicu - Lider u online oglašavanju i kupoprodaji

Obilježena 31. godišnjica zločina u Ahmićima

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel