Magazin     | 05.03.2019. 15:12 |

"Pozorišna" predstava pripreme palačinaka u svijet otišla i iz BiH

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 5. marta (FENA) - Svjetski dana palačinaka u Bosni i Hercegovini obilježen je međunarodnim takmičenjem 16 ekipa srednjoškolaca iz nekoliko bh. gradova te Orahovice iz Hrvatske u restoranu “Staro pozorište Tapas” u Zenici, a za najuspješnije u spravljanju ove slastice žiri je proglasio ekipu Ugostiteljske škole Orahovica iz Hrvatske, u sastavu Tamara Jovanović i Kristina Lončar.

Drugoplasirani su bili učenici Mješovite ugostiteljske škole iz Zenice, a treći Ugostiteljsko-turističke škole "Džemal Bijedić" iz Goražda.

- Cilj manifestacije je promocija domaćih proizvođača hrane i pića, naših gastronomskih vrijednosti te zdravog načina ishrane, ali i ugostiteljskih škola. Međunarodni dan palačinaka danas se slavi svugdje u svijetu, a on se, otprilike, obilježava dan prije početka Korizme. Najviše se obilježava u Velikoj Britaniji, Italiji, Francuskoj i Americi, a mi očekujemo da iz “Starog pozorišta” u svijet ode i jedna lijepa naša “pozorišna” predstava - kaže Hamid Kurjaković, organizator ovog takmičenja.

Dodao je da Udruženje kuhara BiH i Udruženje ljubitelja palačinaka BiH unazad pet godina ovu, inače neprofitnu manifestaciju obilježava i u BiH, a u čemu imaju i podršku bh. proizvođača hrane koji im doniraju potrebne namirnice za spravljanje ove poznate poslastice.

Treću godinu uzastopno domaćin manifestacije je zenički restoran “Tapas” i Srednja mješovita škola iz tog grada, čija profesorica Gordana Dilaver ističe kako se nadaju da će i narednih godina biti domaćini ovog događaja.

Njena kolegica Danira Vinković iz Srednje škole “Stjepan Nikšić” iz Orahovice (Hrvatska) ističe kako imaju dugogodišnji dobar odnos sa školama iz Goražda i Sarajeva.

Svi gosti mogli su besplatno kušati palačinke koje su za njih spremali srednjoškolci, a među najdražim gostima svakako su bili mališani iz zeničkih vrtića.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Međunarodni dan palačinaka obilježen u Zenici i Sarajevu

'Oćevije' iz Vareša na Balkanskom prvenstvu u pripremi jela ispod sača

Radionica za kuhare o implementaciji i vođenju HACCP sistema

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel