Svijet     | 22.02.2019. 08:21 |

SAD će ostaviti 200 mirovnjaka u Siriji nakon povlačenja

FENA Internet

WASHINGTON, 22. februara (FENA) - Sjedinjene Države će ostaviti malu grupu za održavanje mira od 200 američkih vojnika u Siriji na neko vrijeme nakon američkog povlačenja, saopćeno je iz Bijele kuće.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u decembru je naredio povlačenje 2.000 američkih vojnika u Siriji nakon poraza zadnjih ostataka ISIL-a u toj zemlji.

On je pod pritiskom nekih savjetnika da prilagodi svoju politiku kako bi osigurao zaštitu kurdskih snaga koje su podržavale borbu protiv ISIL-a i koje sada može ugroziti Turska.

- Mala grupa za održavanje mira od oko 200 će ostati u Siriji jedno vrijeme - rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders u kratkom saopćenju, prenosi Al Jazeera Balkans.

Odluka je objavljena nakon što je Trump telefonski razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

U saopćenju Bijele kuće rečeno je da su se dvojica čelnika usaglasili u pogledu Sirije da "nastave koordinirati stvaranje moguće zaštićene zone".

Dvojica predsjednika su razgovarali uoči susreta vršioca dužnosti ministra obrane Patricka Shanahana i načelnika američkog združenog vojnog štaba Josepha Dunforda koji će biti domaćini svojim turskim kolegama ove sedmice u Washingtonu zbog daljnjih razgovora, saopćeno je iz Bijele kuće.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel