Bosna i Hercegovina     | 05.02.2019. 16:04 |

Udruženje - Neefikasan transplantacijski program u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Na nedavnoj godišnjoj skupštini Udruženja ljekara/liječnika za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u Bosni i Hercegovini (UNDTBiH) posebno je razgovarano o problemu neefikasnog transplantacijskog programa, odnosno o tome što se u BiH izvodi nedovoljan broj transplantacija bubrega, posebno zanemarljiv broj transplantacija od umrlih davalaca, zbog čega su opravdano nezadovoljni i zabrinuti dijalizni bubrežni bolesnici. 

Skupština je zaključila da UNDTBiH treba javno da se obrati zdravstvenim vlastima, bolesnicima, ljekarima, medicinskim sestrama, ostalim zdravstvenim radnicima i građanima BiH i na takav način iznese profesionalne stavove o uspjesima i neuspjesima transplantacijskog programa, saopćeno je. 

UNDTBiH ponovno poziva sve u nadležnim institucijama u BiH da učine dodatne napore kako bi se povećao broj transplantacija bubrega u BiH, u najboljem interesu hroničnih bubrežnih bolesnika, tako što će se poštovati postojeći zakonski propisi i donijeti državni/entitetski dugogodišnji program transplantacijske medicine u BiH.

- U nadi da će transplantacijska medicina u BiH uskoro progresivno krenuti naprijed, pozivamo sve građane BiH da se aktivno uključe u promociju darivanja organa i tkiva - citat je iz saopćenja.

Bosna i Hercegovina ima riješenu zakonsku osnovu za transplantaciju organa i tkiva i imenovana tijela koja treba da provode Zakon. Sve monoteističke religije odobravaju transplantaciju organa i tkiva u svrhu liječenja.

Federacija BiH ima Listu čekanja za transplantaciju bubrega, dok Republika Srpska i Distrikt Brčko nemaju. Iako se transplantacije bubrega od živog rodbinskog davaoca rade od 1974. godine, broj transplantacija nikad nije prelazio više od 20 godišnje.

Transplantacije bubrega od umrlih davalaca se rade od 2006. godine, ali u zanemarljivom broju zbog nedostatka organa. Od 2006. do 2018., bilo je ukupno 29 umrlih davalaca, što znači da je za transplantaciju bilo dostupno 58 bubrega, odnosno pet godišnje, što je zanemarljiv broj u odnosu na oko 3.000 bolesnika na hroničnoj dijalizi.

U 2018. godini realizirana su svega dva slučaja uzimanja organa od umrlog davaoca. U Tuzli se od 2012. godine rade i transplantacije od živog nerodbinskog davaoca koje su dozvoljene zakonskim propisima i može se uraditi procedura desenzibilizacije u slučajevima kad su primaoci visokosenzibilizirani (transfuzijama krvi, ranijim transplantacijama, trudnoćama).

Zasad se u BiH ne rade transplantacije kad su primalac i davalac različitih (nekompatibilnih) krvnih grupa. Određeni broj bolesnika se transplantira izvan BiH, uglavnom zahvaljujući novcem prikupljenim od donacija, u manjem broju od  fondova osiguranja.

Ukupan broj bolesnika kojima se u godini dana uradi transplantacija bubrega u BiH ili izvan nje je dva-tri puta manji od broja novih hroničnih dijaliznih bolesnika u istoj godini. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Šest transplantacija za sedam dana u Federaciji BiH

KBC Zagreb prvi put u Hrvatskoj izveo transplantaciju pluća kod djeteta

Uloga medija ključna kada se govori o donorskoj mreži

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel