Svijet     | 07.01.2019. 16:30 |

Papa Franjo upozorio protiv jačanja nacionalizma i populizma

FENA Internet

VATIKAN, 7. januara (FENA) - Papa Franjo u ponedjeljak je upozorio protiv jačanja nacionalističkih i populističkih pokreta i kritikovao je zemlje koje pokušavaju da se riješe migracijske krize jednostranim ili izolacionističkim akcijama.

Papa je, govoreći diplomatima u svom redovnom godišnjem obraćanju o "stanju svijeta" , sugerirao da takvi pokreti i političke odluke iza zatvorenih vrata vraćaju sat stotinu godina unazad, u opasni period između dva svjetska rata.

Odnosi u međunarodnoj zajednici "prolaze kroz težak period, "jačanjem nacionalističkih tendencija", kazao je on, otežavajući dijalog među zemljama i škodeći najranjivijim kategorijama društva, među kojima su i migranti.

Populističke i antiimigrantske stranke dobile su na snazi u brojnim zemljama u prošloj godini, među kojima su Italija, Francuska, Holandija, Mađarska, Brazil i Poljska, rekao je papa Franjo. rekao je u ponedjeljak u novogodišnjem obraćanju diplomatima akreditiranim pri Svetoj Stolici.

Naveo je kako u  Sjedinjenim Državama, privremeni prekid rada savezne vlade ulazi u treću sedmicu dok je predsjednik Donald Trump obećao da neće odustati od zahtijeva za gradnjom zida na južnoj američkoj granici s Meksikom.

U svom jednosatnom govoru, Franjo je nekoliko puta pomenuo Ligu nacija, koja je uspostavljena nakon Prvog svjetskog rata kako bi promovirala mir ali nije uspjela da zaustavi nacionalističke i populističke pokrete koji su pomogli da svijet krene u pravcu Drugog svjetskog rata. 

- Ponovno pojavljivanje takvih impulsa danas progresivno slabi multuilateralni sistem - poručio je on ambasadorima iz 183 zemlje u govoru, koji se dotakao situacije u brojnim zemljama, prenosi Reuters.

Papa je ponovno osudio trgovinu oružjem i posjedovanje nuklearnog oružja, žaleći što da su dosadašnji napori na nuklearnom razoružanju ustupili mjesto "potrazi za novim i sve sofisticiranijim i destruktivnim oružjem".

Pozvao je na odlučniju predanost borbi protiv globalnog zagrijavanja i za "promišljanje našeg odnosa s našom planetom".

Nazivajući seksualno zlostavljanje djece "jednom od pošasti našeg vremena", rekao je da bi sastanak ključnih biskupa u Vatikanu u februaru trebao "osvijetliti činjenice i ublažiti rane uzrokovane takvim zločinima".

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Agencija za bankarstvo Federacije BiH upozorava na pojavu lažnih dokumenata

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Papa Franjo u septembru na azijskoj turneji

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel