Bosna i Hercegovina     | 27.12.2018. 14:14 |

Dušku Mišiću zbog porezne utaje godina dana zatvora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. decembra (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine donio je danas presudu u predmetu Duško Mišić kojom je optuženi Mišić oglašen krivim što je počinio krivično djelo porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 3. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH) u vezi sa stavom 1. te članom 54. KZ BiH.

S tim u vezi Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Kao sporedna, optuženom je izrečena novčana kazna u iznosu od 7.000 KM, saopćeno je iz Suda BiH.   

Optuženi Mišić kriv je što je u poreznim periodima august, oktobar i decembar 2016. godine kao porezni obveznik i vlasnik pravnog subjekta ,,Farma Doringo“ Teslić izvršio oporezivi promet, u skladu sa članom 3. i 4. Zakona o PDV-u u iznosu od 175.051,80 KM  sa kupcem ,,Madi“ d.o.o. Tešanj, koji nije evidentirao kroz svoje poslovne knjige niti je putem podnesenih prijava samooporezivanja prijavio UIO BiH i na koji način, suprotno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost BiH, nije obračunao porez na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od 29.759 KM.

U poreznim periodima mart, august i oktobar 2016. godine optuženi je, u namjeri utaje poreza na dodanu vrijednost, obavljao poslovne djelatnosti koje su odredbom člana 64. Zakona o PDV-u definirane kao ,,fiktivni promet“, odnosno u knjizi ulaznih faktura ,,Farme Doringo“ Teslić evidentirao ulazne fakture  od STR ,,Doringo“ Teslić koje nisu rezultat stvarnog poslovnog događaja, te suprotno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost BiH, izvršio umanjenje svojih stvarnih obaveza po osnovu poreza na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od 41.588 KM.

Na navedene načine optuženi je pričinio štetu budžetu BiH u ukupnom iznosu od 71.347 KM, a za isto toliko pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist.

Mišiću se oduzima i protivpravna imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 71.347 KM koji iznos je optuženi već uplatio u budžet BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Određen pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu