Bosna i Hercegovina     | 21.12.2018. 21:17 |

Spahić: Pohod na olimpijske planine bit će internacionalni od 2019.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić čestitao je planinarima i njihovim vođama koji su ih danas doveli  do vrhova olimpijskih planina Sarajeva: Bjelašnice, Igmana, Jahorine i Trebevića.

- Uvjeren sam da će pohod na olimpijske planine biti od naredne godine internacionalni pohod koji će povezati zemlje organizatore zimskih olimpijskih igara – kazao je Spahić.

Jedinstvena rekreativna, kulturna i turistička manifestacija, koju su organizirali Planinarski savez BiH  i Međunarodni centar za mir, najavila je ove godine održavanje XXXV Sarajevske zime, EYOF-a i proslavu 830 godina Povelje Kulin bana – saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.

Učesnici pohoda su se podsjetili i na olimpijska borilišta XIV ZOI i vrijeme kada je Sarajevo bilo u središtu interesovanja svijeta.

- Na platou OC Skenderija odakle su krenuli na Pohod 2018. i na vrhovima olimpijskih planina zastavama BiH, Sarajevske zime, Planinarskog saveza, Trećeg raja  M. Pistoletta i markiranjem Tačaka mira za Muzej slobode i mira učesnici su poručili svim generacijama od kolike je važnosti svako drvo i planina i svaki izvor,  harmonija, solidarnost i povezanost čovjeka i životne sredine za održivi razvoj – navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Istočnim ulaskom planinara u grad počeli jubilarni 10. pohodi 'Zenički horizonti 2023'

Poznata imena dobitnika nagrada i priznanja IPC-a

Rekordan broj planinara u pohodu '100 žena na Kamešnici'

Promo

Potaknuti mlade da aktivno učestvuju u promicanju održivih digitalnih praksi

Brzo i jednostavno upravljajte sredstvima na kartici i dopunjavajte je iznosom koji vi želite

Sveobuhvatna zdravstvena usluga i njega za majke i djecu u centru izvrsnosti ASA Bolnice