Bosna i Hercegovina     | 15.05.2022. 16:08 |

Rekordan broj planinara u pohodu '100 žena na Kamešnici'

FENA Mario Loncar, Foto: Arhiva

LIVNO, 15. svibnja (FENA) - U organizaciji članica Planinarskog društva Cincar iz Livna te Gorske službe spašavanja Hercegbosanske županije u nedjelju je priređen tradicionalni događaj "100 žena na Kamešnici" koji je okupio rekordan broj planinara, njih oko 600.

Predsjednica tog planinarskog društva Jelena Bobetić kazala je za Fenu kako im je cilj promoviranje planinarenja i boravka u prirodi te da je tim povodom organiziran uspon za žene, ljubitelje planinarenja na najveću livanjsku planinu Kamešnicu, mada je, kako je kazala, bilo i muškaraca.

Do ideje o pohodu 100 žena na Kamešnicu došlo je sasvim slučajno u razgovoru nekoliko članica Gorske službe spašavanja Hercegbosanske županije, a po uzoru na druga planinarska društva koja također imaju takve ili slične uspone.

"Cilj ovog događaja je promoviranje prirodnih ljepota livanjskog kraja, planinarenja i boravka u prirodi koje blagotvorno djeluju na zdravlje, ali i afirmacija žena u planinarstvu. Prezadovoljni smo dosadašnjim izdanjima jer je odaziv uvijek bio velik, a svake godine smo imali i neke lijepe i zanimljive priče”, kazala je Bobetić.

Za sve zainteresirane planinarke i ljubitelje planinskog krajolika jutros je bio osiguran autobusni prijevoz do livanjskog naselja Podgradina, nakon čega je za sve njih uslijedio organizirani uspon do prve postaje - Pešino vrilo (1.400 m.n.v.) gdje ih je čekala okrijepa uz šalicu kave ili čaja, dok je druga postaja za one najhrabrije bio sam vrh na Kamešnici zvani Konj (1.856 m.n.v.).

"Odaziv za uspon na Kamešnicu je iznenađujuće velik, odnosno iznad očekivanja. Sudjelovalo je oko 600 učesnica i učesnika s područja cijele BiH, a odazvali su se i planinari iz susjedne nam Hrvatske“, kazala je Bobetić.

Za sve sudionike događaja organizator je pripremio planinarski ručak i zajedničko druženje.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Istočnim ulaskom planinara u grad počeli jubilarni 10. pohodi 'Zenički horizonti 2023'

Tradicionalno okupljanje na Dinari pod nazivom '100 žena na Kamešnici'

U nedjelju tradicionalni događaj '100 žena na Kamešnici'

Promo

m:tel kampanja 'Nema brige za gige' nagrađena za najbolju upotrebu videa i multimedije

M;:tel ponosni prijatelj Sportskih igara mladih u BiH

Poziv na seminar 'Ekosistem gaming industrije i kako ga podržati'