Svijet     | 28.11.2018. 10:39 |

Ruski vojni eksperti analiziraju uzorke tla i granata ispaljenih na Aleppo

FENA Internet

DAMASK, 28. novembra (FENA) - Ruski vojni eksperti počeli su analizirati uzorke tla i dijelove šrapnela povezanih s nedavnim pobunjeničkim napadom otrovnim gasom u sjevernom sirijskom gradu Aleppu, javila je sirijska državna novinska agencija Sana.

Valerij Vasiljev, zapovjednik ruskih snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu u Siriji, izjavio je da su ruski vojni eksperti u mobilnom objektu počeli analizirati uzorke tla i dijelove granata ispaljenih tokom subotnjeg napada.

Ruski zvaničnici saopćili su kako će pokušati da identifikuju otrovnu supstancu koja je navodno bila ubačena u projektile. 

Sana je javila da je 107 civila, od kojih su većina žene i djeca, imalo gušenje kada su pobunjenici ispalili nekoliko projektila na stambene kvartove  Aleppa.

Agencija navodi da pobunjenici koriste gas hlorin u projektilima.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu da osudi napad i poduzme mjere na prekidu strane podrške u Siriji, navodeći da bi takva podrška mogla dovesti do toga da pobunjenici dođu u posjed otrovnog gasa, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

General Skibicki: Ukrajina će morati da uđe u pregovore s Rusijom

Ruske snage ušle u vojnu bazu s američkim vojnicima u Nigeru

Rusija tvrdi da je oborila šest američkih raketa ATACMS

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel