Svijet     | 27.11.2018. 10:32 |

Maas: Rusija mora da se pridržava međunarodnog prava

FENA Internet

BERLIN, 27. novembra (FENA) - Ministar vanjskih  poslova Njemačke Heiko Maas zatražio je danas od zvanične Moskve da se pridržava međunarodnog prava i poštuje suverenitet susjednih zemalja.

"Cilj mora biti da se Rusija pridržava međunarodnih pravila i da ne krši teritorijalni suverenitet susjednih zemalja", rekao je Maas u govoru Berlinu, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, Njemačka i njene evropske saveznice će morati da uspostave jasne principe i "istinski dijalog" o zajedničkoj sigurnosti u Evropi.

Ranije danas, član Kršćansko-demokratske unije Njemačke i član njemačkog parlamentarnog odbora za vanjske poslove Norbert Retgen (Norbert Röttgen) je izjavio da će Evropa možda morati da uvede jače sankcije Rusiji, nakon incidenta u Kerčkom moreuzu.

Ruske snage su 25. novembra zaplijenile tri broda ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu, između Crnog i Azovskog mora, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode. Nakon toga je ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko proglasio vanredno stanje u zemlji zbog "iznimno ozbiljne" prijetnje invaziji na Ukrajinu.


(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Agencija za bankarstvo Federacije BiH upozorava na pojavu lažnih dokumenata

Sedam osoba ranjeno u ruskom zračnom napadu na ukrajinsku oblast Harkov

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu