Regija     | 18.11.2018. 10:08 |

Slovenija - Počelo glasovanje na lokalnim izborima

FENA Agencije

LJUBLJANA, 18. studenoga (FENA) - U nedjelju ujutro u sedam sati otvoreno je oko 3600 birališta u Sloveniji, a na redovnim lokalnim izborima glasuje se o sastavu općinskih vijeća i za načelnike u 212 općina.

Oko 1,7 milijuna građana s pravom glasa odlučuje o sastavu lokalnih samouprava zaokruživanjem različitih predloženih stranačkih i nestranačkih lista na glasačkom listiću. Općinske vlade biraju se proporcionalnim sistemom i za njihovo formiranje obično su potrebne koalicije. O načelnicima općina odlučuje se  većinskim glasovanjem, a u onima gdje nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu u drugi krug koji se održava za dva tjedna ulaze dvoje kandidata s najvećim brojem glasova.

Na lokalnim izborima obično pobjeđuju liste koje su se već dokazale prijašnjim rezultatima na lokalnom nivou i formiraju se pragmatične koalicije, često nezavisne uz eventualnu potporu stranaka, pa oni nisu izravni odraz političkih trendova.

Politička opredjeljenja obično su vidljivija  kod glasovanja o kandidatima za gradonačelnike u većim gradovima, s izraženijom političkom preferencijom kandidata ili biračkog tijela.

U Ljubljani koja se smatra sklonija "lijevim" kandidatima za svoj se četvrti mandat bori gradonačelnik Zoran Janković kojemu su prognoze i ankete pokazale prednost u odnosu na Anžea Logara, kandidata kojega podržavaju stranke desnice, prenosi Hina.

Obrnuto se očekuje na primjer u Mariboru, gdje ne pripisuju mnogo izgleda da zadrži svoj položaj dosadašnjem načelniku Andreju Fištravcu, a više izgleda daje se protukandidatima među kojima je i nekadašnji gradonačelnik Franc Kangler, za mnoge kontroverzna politička figura iza kojega su brojne afere, pa i sudski procesi.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

MVEP Hrvatske pozdravio odluku europskog suda da su kazne slovenskim ribarima zakonite

Slovenija nagrađuje olimpijsko zlato sa 70.000 eura

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli