Kultura     | 07.11.2018. 11:55 |

Otvorena izložba Arhiva Federacije BiH '100 godina od završetka Velikog rata'

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Izložba Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine "100 godina od završetka Velikog rata" otvorena ja danas u Brusa bezistanu u Sarajevu.

Kako je kazao autor izložbe Adamir Jerković, direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine, ova retrospektiva je nazvana "Veliki rat" jer je u njemu poginulo gotovo deset miliona ljudi, oko 20 miliona je ranjeno, deset miliona je umrlo od gladi i bolesti, a materijalna šteta bila je golema.

- Negdje u ovo vrijeme prije sto godina, 1918. bilo je sve već jasno. Centralne sile gube rat, pobjeđuje Antanta. Četiri dana nakon toga, 11. novembra 1918. službeno je završio Prvi svjetski rat. Dekret o tome potpisao je toga dana u famoznom željezničkom vagonu u francuskom gradiću Compiegneu maršal Foch i njemački izaslanik Erzberger. Bio je to veliki rat za novu podjelu svijeta - izjavio je Jerković.

U ratu je sudjelovalo 36 država, a ratni izdaci jedanaest glavnih zaraćenih država iznosili su 200 milijardi dolara, što je deset puta više od troškova za sve ratove zajedno koji su vođeni od 1793. do 1907. godine.

- Na retrospektivnoj izložbi vidjet ćete cijeli rat, od 1914. pa sve do 1918., bitke na Marni, Somi, kod Gumbinena, Galiciji, Srbiji, Galipolju, Ipreu, na Soči, Solunskom frontu, na Kavkazu, bitkama na moru, itd. Centralne sile su, dakle, poražene. Mirovni ugovori sklopljeni nakon Prvoga svjetskog rata izmijenili su kartu Evrope. Stvorene su nove nacionalne država koje su nastale nakon raspada Austro-Ugarske i sloma carske Rusije. Stvorene su nove države - Čehoslovačka i Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, kasnije Jugoslavija - objašnjava direktor Arhiva FBiH. 

Autor napominje da okončanjem Prvog svjetskog rata imperijalističke suprotnosti nisu otklonjene.

- Iako je kapitulirala, Njemačka se nije odrekla svog eskpanzionističkog sna što je potaknulo klice sukoba, a krizu kapitalističkog sistema produbila je Oktobarska revolucija. Svijet će mirovati 20 godina i onda će se nastaviti novi svjetski rat. Mi iz Arhiva Federacije BiH ovim putem želimo pozvati svijet na uzdržanost i razum, kazati da rješenja nema silom. I zato mi iz Sarajeva, grada iz kojeg je svijet uveden u veliku ljudsku klanicu želimo poručiti svima da narodi Bosne i Hercegovine, barem njegova većina, ne želi nove ratove već da gradi ljepši svijet, udruženi u evropsku zajednicu slobodnih naroda - zaključio je Jerković. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo