Kultura     | 17.10.2018. 13:26 |

U Mostaru sutra počinje festival književnosti 'Poligon'

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 17. listopada (FENA) - Četvrto izdanje regionalnog festivala književnosti "Poligon" održat će se od 18. do 21. listopada na više lokacija u Mostaru, a okupit će značajna imena iz BiH, Hrvatske, Srbije i Austrije, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Mostaru.

 Ovogodišnji festival održava se na temu "Granice", a kao i proteklih, i ove godine posjetitelje Poligona očekuju književna čitanja, razgovori i druženja s autorima. Gosti Poligona su Almin Kaplan, Ahmed Burić, Anita Pajević (BiH), Ivan Herceg, Andrija Škare, Goran Matović (HR), Richard Schuberth (Austrija), Siniša Tucić, Petar Matović (Srbija).

 - Jedna od glavnih preokupacija, kako u medijima tako i kulturnoj i političkoj sceni su migracije i s njima povezane granice, kulturološke, fizičke i druge. Zadatak je književnosti da granice prelazi i pomogne nam da ih i sami pređemo jer za slobodan duh ne postoje ograde od žice ili betonski zidovi - izjavio je direktor i pokretač "Poligona" Mirko Božić.

 Ove godine u programu Poligona upravo će se govoriti o načinima kako su se u vlastitom iskustvu uspjeli srušiti neki zidovi uz pomoć književnosti, te što bi se od toga moglo primijeniti drugdje, a o čemu će govoriti austrijski gost Richard Schuberth.

 - Cilj je Poligona formiranje stalne književne publike u gradu, koja bi bila poticaj za nove programe najviše kvalitete, kakvu Mostar zaslužuje. Mostar je grad koji je dugo i tradicionalno obilježen pisanom riječi, grad koji želi biti Europska prijestolnica kulture - u takvom gradu želja i nastojanja Poligona su okupiti i stvoriti publiku koja cijeni pisanu riječ. Želja je da se publika upozna s autorima, da književna čitanja budu dijalog autora i publike - naglasio je Božić.

 Napomenuo je kako Poligon u program želi uključiti sve skupine društva, a posebno one kojima kultura nije dostupna u jednakoj mjeri kao i ostalima, kako što su djeca bez roditelja ili osobe s poteškoćama u razvoju.

 - Vjerujemo da će Poligon privući ne samo publiku iz grada nego i njegove okolice i time višestruko povećati dosad uobičajene brojeve posjećenosti na književnim događanjima - ustvrdio je Božić.

 Otvaranje festivala Poligon zakazano je za četvrtak, 18. listopada, u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u 20 sati kada su planirani razgovori sa Sinišom Tucićem, Petrom Matovićem i  Richardom Schuberthom.

 Istu večer bit će prikazan i kratki film Narcisa Alispahića "Pobacani pasvordi" te kolaž Gorana Matovića "Valja nama preko rijeke".

 U petak, drugi dan festivala, Ivan Herceg održat će predavanje u Gimnaziji fra Grge Martića, Andrija Škare u Osnovnoj školi Petra Bakule, a Goran Matović u Četvrtoj osnovnoj školi. Sva predavanja počinju u 11 sati. Istog dana, u Calamus Clubu u 20 sati održat će se čitanje Hercega i Škare.

 U subotu će biti upriličen izlet - vinske ceste/Muzej Humac, zatim predavanje Selme Raljević u Kosači u 17 sati, te čitanje (Kaplan/Burić/Pajević) koje će se održati u Pozorišnoj kafani Mostar u 20 sati.

 Koordinator festivala Damir Puvača kazao je kako će nakon dnevnog programa festivala svaku večer u 22 sata biti upriličen after party za sve goste i posjetitelje festivala.

 Tako je za četvrtak planiran after party u Coco Locu, gdje će nastupiti duo Hektor & Merita koji će izvoditi španjolsku flamenco glazbu. U petak je u Calamus Clubu na programu glumac i glazbenik Bojan Beribaka, dok će u subotu after party biti održan u Narodnoj pozorišnoj kafani gdje će nastupiti DJ Šef, kazao je Puvača.

 Četvrto izdanje festivala "Poligon" završit će u nedjelju, 21. listopada, u Gradskom parku u Mostaru u 11 sati, i to programom čitanje & vinil piknik svih sudionika festivala.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel