Bosna i Hercegovina     | 02.09.2018. 15:22 |

Obilježena šesnaesta godišnjica otkrivanja masovne grobnice na Tihotini

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 2. septembra (FENA) - U organizaciji Savjeta mjesne zajednice Pritoka i uz podršku Gradske uprave Bihać i Vlade USK-a danas je na lokalitetu Tihotine obilježena šesnaesta godišnjica otkrivanja masovne grobnice Tihotina.

I pored loših vremenskih uslova i ove godine, porodice ubijenih zajedno sa predstavnicima lokalnih i kantonalnih vlasti okupili su se kod masovne grobnice gdje su pripadnici Vojske RS-a 1992. godine na zvjerski način ubili Bošnjake i Hrvate s područja bihaćkih naselja Orašac, Kulen Vakuf, Ćukovi, Klisa i Golubić, te područja općine Ključ.

U svojim obraćanjima Adem Šušnjar, predsjednik Savjeta MZ Pritoka i Huse Behrem, ratni komandant bataljona Ljutoč, osvrnuli su se na dešavanja koja su prethodila ubistivima Bošnjaka iz Ljutočke doline, Bihaća i Ključa, naglasivši da je prirodna pukotina koja je nastala eksploataciji rude boksita, godinama skrivala tijela 53 žrtve, od kojih je do sada 51 identificirana.

- Najmlađa žrtva pronađena u jami Tihotina imala je 17 godina, dok je najstarija žrtva u vrijeme smrti imala 55 godina. Ova masovna grobnica opomena je svima nama da nikada ne dozvolimo da se zločini ponove, ali i da se zaborave herojstva naših boraca i civila koji su nevino stradali od zločinačke ruke - kazao je Behrem.

Šesnaestoj godišnjici otkrivanja masovne grobnice Tihotina, pored porodica nevino ubijenih prisustvovao je i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

- Mi smo danas i pored lošeg vremena došli i poklonili se žrtvama masovne grobnice Tihotina. Da smo bosi i krvavih nogu došli ovdje bilo bi malo u odnosu na ono što su žrtve koje su ovdje ubijene uradile za državu BiH i naš narod. Stoga se trebamo svake godine okupiti ovdje i prisjetiti se ovih ljudi i mladim generacijama prenositi istinu kako se ne bi ponovilo ovo zlo - kazao je gradonačelnik Fazlić.

Uime Vlade USK-a, prisutnima se obratio Hadis Jusić, Savjetnik premijera USK-a, istaknuvši da na tužnim godišnjicama kao što je otkrivanje masovne grobnice Tihotina, jedino tišina treba govoriti, ali da istovremeno treba u svojim domovima i svojim porodicama i mladim naraštajima govoriti istinu o dešavanjima za vrijeme agresije na BiH, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Lukavac Cement 50. rođendan dočekuje pod okriljem mađarske Talentis Grupe

OLX.ba obilježio 15. godišnjicu - Lider u online oglašavanju i kupoprodaji

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel