Svijet     | 29.08.2018. 09:55 |

Andrew Gillum na putu da postane prvi crni guverner Floride

FENA Internet

TALLAHASSEE, 29. augussta (FENA) - Demokrata Andrew Gillum dobio je podršku liberalnih mladih ljudi i Afroamerikanaca u zapanjujućoj izbornoj pobjedi u utorak i stekao je istorijsku priliku da postane prvi crni guverner u istoriji Floride.

Uz 94 posto prebrojanih glasova, Gillum ima nezvanično prednost od tri posto nad najbližim suparnikom, bivšom američkom zastupnicom Gwen Graham. Gillum je pobjedio Graham u Miami-Dadeu i Browardu, dvije oblasti u toj saveznoj državi u kojima vladaju demokrati, nakon najvećeg odziva glasača na stranačkim izborima u istoriji Floride.  

- Obuzet sam emocijama. Želio bih da znate da ovi izbori nisu zbog mene. Ovi izbori su radi svakoga od vas. Zbog sviju koji su u ovoj prostoriji. Zbog onih koji su izvan nje. Zbog onih koji su glasali za mene i zbog onih koji uppće nisu glasali. I zbog onih koji nisu glasali za mene jer su republikanci. Također želim biti njihov guverner - poručio je Gillum oduševljenoj masi svojih pristalica u hotelu Duval u centru Tallahasseeja.

Graham je čestitala Gillumu u utorak navečer i poručila mu da se natječe na izborima za guvernera Floride.

- Sada svi moramo uložiti maksimalne napore u podršci Andrewu Gillumu. I moramo osigurati da učinimo sve što je u našoj moći da on bude izabran za guvernera na izborima 6. novembra - kazala je.

Bivši demokratski predsjednički kandifdat Bernie Sanders, čija je podrška imala ključnu ulogu u posljednjim danima Gillumove predizborne kampanje, izjavio je da Gillum predvodi "političku revoluciju" na Floridi.

Njegova pobjeda u oštrom je kontrastu sa stilom i programom njegovog republikanskog suparnika, zastupnika Rona DeSantisa, koji uživa veliku podršku predsjednika Donalda Trumpa.

Gillum je izjavio kako će iskoristiti prilliku da pobijedi DeSantisa na izborima u novembru. 

Tokom proslavljanja pobjede na stranačkim izborima u Orlandu, DeSantis je izjavio o svom demokratskom suparniku: "Mislim da je on previše liberalan izbor za saveznu državu Floridu", prenosi Miami Herald.



(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Britanski opozicioni Laburisti nanijeli težak udarac vladajućim konzervativcima na lokalnim izborima

Plenković: Na nove izbore nećemo ići sigurno, uvijek postoje kreativna rješenja

Anketa: Oko 60 posto Beograđana sudjelovat će na izborima 2. lipnja

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel