Svijet     | 31.07.2018. 14:36 |

Iran poručio Trumpu da se vrati nuklearnom sporazumu ako želi razgovore

FENA Internet

TEHERAN, 31.jula (FENA) - Iranski zvaničnici u utorak su skeptično reagovali na izjavu američkog predsjednika Donalda Trunmpa kako je voljan da pregovara sa svojim iranskim kolegom, tvrdeći da on (Trump)  treba da se vrati međunarodnom nuklearnom sporazumu iz koga se jednostrano povukao u ovoj godini.

Trump je izjavio u ponedjeljak da bi se sastao s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem ukoliko iranski čelnik bude voljan za susret.

Iransko čelništvo i ranije je odbacivalo direktne razgovore s Trumpom nakon njegove odluke da povuče Sjedinjene Države iz sporazuma na osnovu koga je Iran ukinuo neke aspekte svog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje zapadnih sankcija.

Iranska poluzvanična novinska agencija Isna navela je riječi političkog savjetnika Hamida Aboutalebija da, ukoliko se razgovori održe, za njih bi se SAD trebao ponovo uključiti u sporazum.

- Oni koji vjeruju u dijalog kao metod rješavanja sporova u civiliziranim društvima trebali bi mu biti predani na svaki način - kazao je.

Trump se povukao iz istorijskog nuklearnog sporazuma u maju, tvrdeći da je previše velikodušan prema Iranu. Najavio je pojačati sankcije dok Iran radikalno ne promjeni svoju regionalnu politiku, uključujući podršku regionalnim militantnim grupama, što čelnici te zemlje dugo vremena odbijaju.

Čak i pored toga što je Trump jučer izjavio da "neće biti preduslova" za njegov susret  s Rouhanijem, on također nije ustuknuo ni od jednog od ranijih zahtijeva. 

Dok prve američke sankcije trebaju stupiti na snagu narednog ponedjeljka, iranska ekonomija već je uzdrmana, jačajući ionako snažna strahovanja od dugotrajnih ekonomskih posljedica.  

Iranska nacionalna valuta već je u značajnom padu, dostižući nove neslavne rekorde u ponedjeljak kada je vrijednost američkog dolara porasla na rekordnih 122.000 rijla na bujajućem crnom tržištu. Rijal je danas neznatno ojačao na 115.000 u odnosu na dolar, ali su brige građana sve izraženije. 

Heshmatollah Falahatpisheh, čelnik uticajne parlamentarne komisije za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku, predložio je američki povratak nuklearnom sporazumu, koji bi okončao ekonomsku neizvjesnost, prije nego što bi Teheran mogao ponovo razmišljati o pregovorima.  

- Ne može biti nikakvih pregovora s Amerikancima koji potežu to pitanje s pozicije moći - navodi website iranskog parlamenta njegove riječi, nazivajući Trumpovu odluku da se povuče iz sporazuma "najvećim udarcem za diplomatiju".

Reformistički poslanik  Mostafa Kavakebian doveo je u pitanje pregovore s Trumpom, nazivajući američkog predsjednika "čovjekom koji nije vrijedan povjerenja" i istaknuo je da sada nije vrijeme za razgovore.

- Ukoliko se ti pregovori održe u bilo kakvoj formi, oni će se smatrati predajom, a iranski narod neće se predati - kazao je on prenosi Associated Press.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Međunarodne humanitarne organizacije osudile britanske planove o slanju azilanata u Ruandu

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu