Bosna i Hercegovina     | 24.07.2018. 13:14 |

Pomoć iz budžeta RS-a za banjalučko muftijstvo

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 24. jula (FENA) – Savjetnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Amir Zahirović potpisao je danas sa muftijom banjalučkim Osmanom ef. Kozlićem i predsjednikom izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Kasimom Mujičićem, ugovore o realizaciji projekata ukupne vrijednosti 40.000 KM.

Realizacijom ovih projekata izgradit će se i opremiti prostor za edukativne aktivnosti mladih s područja banjalučkog muftijstva, a nastavit će se i sa završnim radovima za otvaranje Ganzafer-begove džamije u Banjoj Luci.

Zahirović je istakao da su ugovori o partnerstvu i saradnji u procesu realizacije projekata održivog povratka potpisani na osnovu Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2018., saopćeno je iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a.

Zahirović je sa Kozlićem i Mujičićem razgovarao i o do sada realizovanim aktivnostima koje je Ministarstvo provodilo u cilju podrške Islamskoj zajednici, kao i o projektima koji se trebaju realizovati u narednom periodu.

U prethodnom periodu Ministarstvo je izdvojilo značajna sredstva za izgradnju islamskih vjerskih objekata, a posebno su značajna izdvajanja Ministarstva za stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih, kao i povratnika Bošnjaka u Republici Srpskoj.

Kozlić je naglasio da je završetak radova na Ganzafer-begovoj džamiji veoma značajan za sve vjernike islamske vjere u Banjoj Luci i njenoj okolini, pogotovo imajući u vidu da je ovaj vjerski objekt sagrađen još krajem 16. vijeka, i ima veliku istorijsku vrijednost.

Dodao je da je pomoć Ministarstva u realizaciji ovog projekta od velikog značaja za njegov završetak.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu