Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 13:30 |

Građani su slabo upoznati sa svim mogućnostima prijave korupcije

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. jula (FENA) - „Jačanje saradnje između zakonodavnih, pravosudnih i izvrših antikorupcijskih tijela i timova“ bila je tema radionice koja je u Goraždu, u organizaciji Misije OSCE-a u BiH,  okupila predstavnike nadležnih tijela za borbu protiv korupcije na kantonalnom i lokalnom nivou te policijskih i pravosudnih institucija.

Željko Vukanović, službenik za demokratizaciju OSCE-a – Terenski ured Foča, kazao je da se na ovaj način nastoji  poboljšati njihova međusobna koordinacija i učiniti efikasnijom borba protiv korupcije.

- Trenutno je u BiH poseban fokus na borbi protiv korupcije. Imamo puno institucija i tijela koja se bave ovom tematikom i pozitivnih zakonskih propisa, imamo tužilaštva, policiju, sudove. Međutim kao i u svemu, postoje problemi u implementaciji i ovakvi susreti su prilika da se razmijene iskustva, mišljenja i identifikuju problemi i smjernice za ubuduće – kazao je Vukanović.

On ocjenjuje da je, uprkos pozitivnim zakonskim riješenjima i upostavljenim mehanizmima za borbu protiv korupcije, situacija u praksi drugačija

- Građani su malo ili nikako upoznati sa svim mogućnostima. Kod njih postoji uklon da ne žele da prijave korupciju, a ako i prijave žale se na sporost postupka. Pošto je veliki broj institucija i tijela koja se bave ovim problemom, obično ne znaju ni kome da prijave, tako da trebamo iznaći način kako da se najbolje sve to približi građanima – ističe Vukanović.

Vlada BPK Goražde usvojila je Akcioni plan za sprečavanje i borbu protiv korupcije na nivou BPK 2016. godine na bazi kojeg je i formirano Tijelo  za spriječavanje i borbu protiv korupcije čiji je zadatak da prikuplja informacije i koordinira  aktivnostima u ovoj oblasti.

Prema riječima koordinatora ovog tijela Elmira Pilava, do sada se u okviru izvršne i zakonodavne vlasti radilo na izradi planova borbe protiv korupcije i planova integriteta.

- Trenutno radimo na prikupljanju informacija dok, s druge strane, postoje institucije i organi koji imaju zakonska ovlaštenja za istraživanje i procesuiranje koruptivnih radnji. Naša je zadaća prvenstveno prevencija korupcije i koordinacija – kazao je Pilav, izrazivši nadu da se stvaraju pretpostavke za sistemsku borbu protiv korupcije.

- Od politike i kapaciteta unutar institucija zavisi kako će se te stvari dalje odvijati i koliko će borba protiv korupcije biti efikasna – kazao je koordinator Tijela za sprečavanje i borbu protiv korupcije Vlade BPK Goražde.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Zbog sumnje na korupciju uhićen bivši pomoćnik hrvatske ministrice kulture

Ukrajinski sud odredio pritvor ministru poljoprivrede zbog sumnje na korupciju

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel