Regija     | 29.06.2018. 21:19 |

Vlada Crne Gore podržala Inicijativu za REKOM

FENA Saopćenje

PODGORICA, 29. juna (FENA) - Vlada Crne Gore usvojila je na jučerašnjoj sjednici Informaciju u vezi sa osnivanjem Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenih na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine (REKOM).

Premijer Crne Gore Duško Marković na prošlosedmičnom sastanku s predstavnicima Inicijative izrazio je apsolutnu podršku Crne Gore Inicijativi, a Ministarstvo vanjskih poslova bit će zaduženo da nastavi aktivnosti u cilju potpisivanja Sporazuma/Deklaracije o osnivanju REKOM-a.

Marković je istakao da pristupanje Crne Gore ovoj inicijativi predstavlja jasnu poziciju države i njene ukupne politike, kao i da je Crna Gora i ranije bila predvodnica ovakvog opredjeljenja.

Predviđeno je da se REKOM ustanovi kao međudržavna komisija koju osnivaju države nastale na teritoriji bivše SFRJ. Glavni zadatak komisije, kao vansudskog tijela, će biti da istraži navode o svim ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava u vezi s ratom.

Također, zadatak će biti da se poimenično potpišu sve ratne žrtve i žrtve krivičnih djela u vezi s ratom, prikupi podatke o logorima i drugim mjestima prisilnog zatvaranja, a regionalna komisija će biti nezavisna od svojih osnivača i finansirat će se iz donacija, podsjećaju iz Koalicije za REKOM.

Ova koalicija pozdravila je zaključak Vlade Crne Gore kojim je podržana Inicijativa za osnivanje REKOM-a te spremnost Markovića da na samitu Berlinskog procesa u Londonu iskaže opredjeljenje Crne Gore da učestvuje u osnivanju REKOM-a, potpisivanjem Deklaracije o osnivanju REKOM-a i da ubuduće energično podržava ovaj proces koji ima veliki značaj za pomirenje u regionu.

- Zvanična Crna Gora imala je kontinuiran pozitivan odnos prema Inicijativi za REKOM, a direktnu podršku je prvi pružio tada predsjednik Filip Vujanović, što je imalo značaja i u regionalnom kontekstu - podsjećaju iz Koalicije.

Također, tokom kampanje prikupljanja potpisa građana, tadašnji premijer Igor Lukšić je lično dao potpis potvrđujući i time pozitivan stav Vlade prema ovoj Inicijativi.

U Skupštini Crne Gore su organizirane konsultacije na kojima su svi poslanički klubovi izrazili načelan pozitivan stav prema formiranju REKOM-a, a konsultacije je otvorio i dajući podršku Inicijativi na njima govorio tadašnji predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Inicijativa za formiranje REKOM-a prepoznata je u okviru Berlinskog procesa kao jedinstveni regionalni mehanizam koji može doprinijeti regionalnoj saradnji i snaženju partnerstva između donosioca odluka i civilnog društva u oblasti pomirenja.

Koalicija za REKOM zagovara da se na predstojećem samitu u Londonu inicira ili potpiše međudržavna Deklaracija o osnivanju REKOM-a od premijera država zapadnog Balkana koje su u ovom trenutku spremne da pokrenu procedure za osnivanje REKOM-a.

Deklaraciju su pripremili članovi Regionalnog ekspertnog tima Koalicije za REKOM, sačinjenog od izaslanika predsjednika država zemalja bivše Jugoslavije, a u skladu sa Izmjenama Statuta REKOM, koji su predložili izaslanici za REKOM u konsultacijama s predsjednicima tokom 2014. godine.

Stoga, istaknuto je u saopćenju, zaključci Vlade Crne Gore mogu biti snažan podsticaj i za druge vlade u regionu, a Crna Gora može preuzeti i proaktivniji pristup u zagovaranju za dinamiziranje aktivnosti u pravcu uspostavljanja REKOM-a, posebno imajući u vidu složenost susjedskih odnosa u regionu i činjenicu da jedino Crna Gora nema ozbiljnih otvorenih pitanja ni s jednom od država bivše Jugoslavije na koji se Inicijativa odnosi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada Crne Gore podnijela zahtjev o skraćenju mandata u Skupštini

REKOM: Riješiti sudbine nestalih 10.167 osoba

Ministri vanjskih poslova ZB: Nedvosmislena opredijeljenost pomirenju u regionu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo