Bosna i Hercegovina     | 27.06.2018. 15:07 |

Pendeš u nastupnu posjetu primila novoimenovanog ambasadora Španije u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO. 27. juna (FENA) - Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš primila je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Kraljevine Španije u BiH Josea Maria Valdemora Gimeneza kojeg je informirala o aktuelnostima i ciljevima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Pendeš se posebno osvrnula na aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) i pri tome zahvalila Kraljevini Španiji što će biti dio konsenzusa kada je u pitanju aktivacija MAP-a za BiH.

Ministrica se osvrnula i na proces knjiženja vojne imovine, angažiranost Oružanih snaga BiH u misijama podrške miru u svijetu, posebno istakavši NATO-ovu vođenu misiju ''Odlučna podrška'' u Afganistanu, mirovne misije UN-a u Kongu i Maliju i operacijama EU u Centralnoafričkoj Republici.

Također, ministrica Pendeš je informirala ambasadora o angažmanu Oružanih snaga BiH prilikom prirodnih katastrofa u zemlji, procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava i procesu deminiranja, napominjući da sve ove aktivnosti doprinose sigurnosti i stabilnosti BiH.

Gimenez je zahvalio na prijemu, podržao težnje BiH na putu evropskih i evroatlantskih integracija, te je podržao učešće Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru, osvrćući se na iskustva Oružanih snaga Kraljevine Španije u mirovnim operacijama koje su, kako je naveo, doprinijele modernizaciji i profesionalizaciji oružanih snaga.

Također, zaključeno je i da ima dosta prostora za proširenje bilateralne saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane, obzirom na to da je Kraljevina Španija važan partner BiH, te su izražena očekivanja za intenzivnijom saradnjom kada je riječ o mirovnim operacijama i razmjeni iskustava oružanih snaga dvije zemlje. 

Sastanku su prisustvovali i zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović. Na početku sastanka Pendeš je poželjela ambasadoru Gimenezu dobrodošlicu i uspješan mandant u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Novoimenovana veleposlanica Švedske posjetila predsjednicu Federacije BiH Lidiju Bradara

Ambasador Brian Aggeler u nastupnoj posjeti Centralnoj izbornoj komisiji BiH

Zvizdić primio u nastupnu posjetu ambasadora Republike Slovenije u BiH Sedara

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu