Bosna i Hercegovina     | 12.06.2018. 12:50 |

Svilanović pozdravio predstavljene prioriteta predsjedavanja BiH SEECP-om

FENA Saopćenje

 

BANJA LUKA, 12. juna (FENA) - Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović razgovrao je danas u Banja Luci s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadkom o saradnji u regionu.

Posebno je bilo riječi o predsjedavanju Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koje je Bosna i Hercegovina preuzela od Slovenije na godišnjem sastanku SEECP-a održanom u aprilu. 

Crnadak je obavijestio Svilanovića o prioritetima predsjedavanja Bosne i Hercegovine Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi pod sloganom „Bolja povezanost za bolji život“. Naglasio je da će povezanost u oblasti digitalne infrastrukture, te povezanost u oblastima sigurnosti i mladih biti neki od glavnih prioriteta predsjedavanja BiH tim Procesom. 

Crnadak je kratko predstavio planirani kalendar aktivnosti Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i dodao da se u ministarstvu nadaju nastavku snažne saradnje s Vijećem za regionalnu saradnju, s obzirom da je ono operativni mehanizam tog procesa, zadužen za promociju i jačanje regionalnih veza i aktivnosti.

Svilanović je pozdravio predstavljene prioriteta predsjedavanja Bosne i Hercegovine Procesom saradnje u jugoistočnoj Evorpi i istakao njihovu podudarnost s planom rada Vijeća u narednom periodu.

- Na samitu u Trstu prošle godine lideri iz regiona su podržali Višegodišnji akcioni plan za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) kojeg smo pripremili, a koji je usmjeren na jačanje ekonomskog razvoja Zapadnog Balkana kroz povezanost, mobilnost, investicije i trgovinu. Prije manje od mjesec dana u Sofiji na samitu šefova vlada iz regiona i Evropske unije predstavio sam preliminarne rezultate provedbe Višegodišnjeg akcionog plana. Izvještaj će biti u potpunosti spreman i predstavljen liderima na godišnjem samitu u sklopu Berlinskog procesa u julu u Londonu - rekao je Svilanović. 

Istakao je da je Višegodišnji akcioni plan za regionalni ekonomski prostor dobro interno usaglašen, s obavezama preuzetim na svim nivoima i da se sada nalazi u fazi provedbe, posebno u oblasti povezanosti. Prioriteti Bosne i Hercegovine tokom predsjedavanja Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi će stoga biti dobrodošao dodatni podsticaj, imajući u vidu da je potreban veći broj projekata i intervencija kako bi se ubrzala provedba tog plana.  

Svilanović i Crnadak su zaključila da će Vijeće za regionalnu saradnju blisko sarađivati sa Bosnom i Hercegovinom kao predsjedavajućom Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi kako bi se planirane aktivnosti uskladile i na najbolji način iskoristile, ostvarivši bolje rezultate za region, saopćeno je iz RCC-a. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Bregu: Može li se znati koliko nas košta odlazak ljudi iz regiona?

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo