Ekonomija     | 24.05.2018. 13:34 |

Pandurević i Čolak na 26. ekonomskom i ekološkom forumu OSCE-a u Veneciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE) Aleksandra Pandurević i njen zamjenik Bariša Čolak učestvuju u radu 26. ekonomskog i ekološkog foruma OSCE-a, koji je danas počeo u Veneciji.

Tokom dvodnevnog foruma, koji se održava pod ovogodišnjim italijanskim predsjedavanjem OSCE-om, parlamentarci iz zemalja članica te međunarodne organizacije raspravljaju o temi "Promovisanje ekonomskog napretka i sigurnosti u oblasti OSCE-a putem inovacija, razvoja ljudskih resursa i dobrog javnog i korporativnog upravljanja".

Parlamentarci će razmijeniti iskustva i mišljenja o politikama ulaganja i promociji povoljne poslovne klime za ubrzanje ekonomskog rasta u eri digitalizacije. Posebno će biti razmotren uticaj digitalizacije na investicije i ekonomske odnose, a razgovaraće se i o inovativnim oblicima preduzetništva.

U okviru pet predviđenih sesija bit će vođen dijalog i o razvoju ljudskih resursa, koji, kako su organizatori ocijenili, predstavljaju suštinski faktor ekonomske sigurnosti, rasta, razvoja i konkurentnosti. S tim u vezi, bit će razmotren uticaj demografskih prilika na ekonomsku produktivnost i rast.

Učesnici OSCE-ovog foruma u Veneciji razgovarat će i o jačanju dobrog javnog i korporativnog upravljanja putem principa transparentnosti i odgovornosti.

Ekonomski i ekološki forum predstavlja centralni godišnji sastanak u okviru Ekonomske i ekološke dimenzije OSCE-a.

Cilj tih sastanaka je da budu identifikovane potrebe i prioriteti u ovoj oblasti, podignuta svijest i potaknuta politička volja 57 država članica OSCE-a u rješavanju izazova vezanih za ekonomiju, zaštitu životne sredine i sigurnost, kao i razmijena najboljih praksi, te uspostava platforma za dijalog sa predstavnicima međunarodnih organizacija, poslovnih i akademskih zajednica i civilnog društva o tim temama, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu