Ekonomija     | 17.05.2018. 13:16 |

EBRD i Grad Zenica potpisali Memorandum o razumijevanju

FENA Saopćenje

ZENICA, 17. maja (FENA) - Memorandum o razumijevanju između Grada Zenica i Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH potpisan je danas u prostorijama Gradske uprave Zenica.

- Potpisivanje ovog memoranduma predstavlja nastavak i jačanje saradnje između EBRD-a i Grada Zenica, za koju se nadam da će se u budućnosti produbiti - istaknuo je Ian Brown, direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH.

Memorandumom je definisani okvir za unapređenje i olakšavanje saradnje između potpisnica u promociji projekata u sklopu Programa zelenih gradova, što podrazumijeva podršku i sistematičan i sveobuhvatan pristup pitanju rješavanja i ublažavanja klimatskih promjena u urbanom planiranju i ulaganju u infrastrukturu.

- Zenica se sve više približava Evropskoj uniji. Pristupili smo Programu zelenih gradova. Konsultanti EBRD-a će nam pomoći u identificiranju svih izvora zagađenja i zajedno ćemo raditi na pripremi prioritetnih "zelenih" projekata" - kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.   

EBRD će angažirati konsultante koji će izraditi Studiju o svim izvorima zagađenja u Zenici (zagađenje zemljišta, zraka), te će na osnovu rezultata biti pripremljen detaljan plan investicija prema prioritetima i pregledom troškova koje je potrebno finansirati za realizaciju projekata, saopćeno je iz  Gradske uprave Zenica.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izvještaj EBRD-a - Za politike zelene ekonomije potrebna značajnija podrška među stanovništvom

Pet zeničkih biznisa dobilo podršku fonda Grada Zenica i USAID-ovog programa podrške

Nikšić i direktorica Ureda EBRD-a u BiH o infrasturkturnim projektima i reformskim procesima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu