Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 07.05.2018. 13:59 |

Distribucija humanitarnih paketa tokom Nedjelje Crvenog krsta u BiH

FENA

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Distribucija humanitarne robe i paketa nabavljenih zahvaljujući donaciji dobrotvora Agana Hodžića te akcija dobrovoljnog darivanja krvi neke su od aktivnosti koje će biti realizirane od 8. do 15. maja u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje/Tjedna Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca.

Spomenute aktivnosti realizirat će Društvo Crvenog krsta/križa BiH u saradnji sa enitetskim organizacijama, Crvenim križom Federacije BiH (FBiH) i Crvenim krstom Republike Srpske.

Tim povodom generalni sekretar Crvenog krsta/križa Federacije BiH (CKFBiH) Namik Hodžić prezentirao je informacije o aktivnostima danas na pres-konferenciji, napominjući da su danas već uputili veliki kontingent pomoći ugroženim građanima FBiH.

Pojasnio je da se radi o 4.000 humanitarnih paketa u vrijednosti od 150.000 KM prikupljenih zahvaljujući humanisti Aganu Hodžiću, koji je testamentom ostavio značajnu donaciju u humanitarne svrhe. Isporuka paketa počela je danas i bit će završena tokom narednih nekoliko dana cijeloj strukturi Crvenog križa FBiH.

Hodžić je najavio da će centralna svečanost povodom obilježavanja Nedjelje/Tjedna Crvenog krsta/križa biti održana sutra u Tuzli pod nazivom "Osmijeh je naš motiv", kada će pojedincima u strukturi CKFBiH koji su dali poseban doprinos u radu Crvenog križa biti dodijeljena najviša priznanja, "8. maj/svibanj".  

Nakon toga, pobjedničke ekipe Kantonalnog takmičenja u Tuzanskom kantonu izvest će pokaznu vježbu iz pružanja prve pomoći, dok će 12. maja u Mostaru biti održano Federalno takmičenje u pružanju prve pomoći.

Sedmica Crvenog križa završit će akcijom dobrovoljnog davanja krvi, 15. maja u Roditeljskoj kući, zajedno sa Udruženjem "Srce za djecu oboljelu od raka".

- Ovim želimo skrenuti pažnju na potrebu liječenja teško oboljele djece te obezbjeđenje krvi za te bolesnike - istakao je Hodžić.

Napomenuo je da će se povodom obilježavanja Nedjelje/Tjedna Crvenog krsta/križa sve navedene slične ili iste aktivnosti realizirati i u Republici Srpskoj. 

Novinarima se obratio i generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH Branko Leko koji je naglasio da je rad te organizacije tokom godine uveliko bio fokusiran na pružanju pomoći migrantima u BiH.

Ukazao je na činjenicu da je broj migranata u BiH sve veći te istakao da je Društvo Crvenog krsta/križa BiH sve svoje potencijale i zalihe stavilo na raspolaganje kako bi pomogli migrantima, dok je generalni sekretar CKFBiH Hodžić apelovao na bh. vlasti da "ne čekaju na odgovor", naglasivši da je pomoć migrantima prijeko potrebna.

Leko je, između ostalog, kazao i to da su na graničnim područjima BiH, zbog migranata, distribuirali letke na engleskom i arapskom jeziku kojim upozoravaju na opasnost od mina, tako da dosada nije bilo prijavljenih takvih vrsta nesreća.

Osim toga, napomenuo je da Društvo Crvenog krsta/križa BiH u pogledu pružanja pomoći migrantima ima podršku organizacija crvenog krsta iz ostalih evropskih zemalja.

Generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH je najavio i važan projekt koji će početi tokom Nedjelje/Tjedna Crvenog krsta/križa, kada će biti potpisan operativni Sporazum o saradnji na implementaciji projekta "Priprema i odgovor na katastrofe i druge nesreće u BiH".

Dodao je da projekt finansira Crveni krst Švicarske, a trajat će tri godine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Stanari u akciji čišćenja zajedničkih prostorija, za primjer ostalima

Aarhus centar u BiH nastavlja podržavati ukidanje koncesije za izgradnju mHE na rijeci Volujak

Crveni krst u BiH podržao više od 2.000 domaćinstava u oko 50 lokalnih zajednica

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu