Ekonomija     | 26.04.2018. 13:58 |

Ministarstvo finansija RS - Spremni smo za saradnju u UO UIOBiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 26. aprila (FENA) – Za članove Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) iz Republike Srpske (RS), kao i za vladu tog bh.entiteta, prihvatljivi su materijali koje je dostavio predsjedavajući UO UIO Vjekoslav Bevanda za 29. sjednicu Upravnog odbora UIO, u vezi odluke o raspodjeli prihoda od putarine i izvršenja presude Suda BiH po tužbi RS-a, te smatraju da su postojali svi uslovi za donošenje odgovarajuće odluke.

-Međutim, očigledno je da Vlada FBiH nije saglasna sa dosadašnjom načinom raspodjele prihoda od putarine, koji se primjenjuje još od 2009. godine, zbog čega vrši pritisak da se izmjeni način raspodjele, što bi išlo na štetu RS-a – tvrdi se u saopćenju Ministarstva finansija RS-a.

Provođenje sudskih odluka je za Vladu RS-a , kako se navodi, obavezujuće, a članovi UO UIO iz RS-a su bili spremni podržati prijedlog odluke koji je dostavio UIO na najavljenoj sjednici njegovog upravnog odbora.

Kada je riječ o postizanju saglasnosti po oba prethodno navedena pitanja, Ministarstvo finansija RS-a očekuje „konstruktivan stav iz Federacije BiH u UO UIO, kako se ne bi nastavila blokada sredstava namijenjenih za izgradnju puteva i autoputeva u entitetima“.

Sjednica UO UIO BiH, koja je bila zakazana za sutra u Mostaru, odgađena je do daljnjeg, jer je, kako je saopćeno, predsjedavajući UO UIO Vjekoslav Bevanda informisan da nema saglasnosti predstavnika entiteta o ključnim pitanjima. 

Bevanda je ranije zakazao 29. redovnu sjednicu na čijem dnevnom redu se, između ostalog, nalazi i raspodjela prihoda od cestarina i rješavanje problema izvršenja presude Suda BiH po tužbi RS-a o raspodjeli prihoda s Jedinstvenog računa.

Prema Poslovniku o radu UO UIO, za ovakve odluke neophodno je imati glasove entiteskih ministara finansija koji, kako su informisali Bevandu, nemaju saglasnost te održavanje sjednice ne bi dovelo do rješenja niti donošenja odluka za koje je Uprava pripremila materijale i ponudila rješenja u pripremi sjednice UO.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu