Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 04.04.2018. 16:26 |

Nastavlja se trgovinski rat SAD i Kine

FENA Internet

BEIJING, 4. aprila (FENA) - Nastavlja se trgovinski rat SAD i Kine. Naime, kako javlja Reuters, Trumpova administracija je najavila uvođenje carine od 25 posto na više od 1.300 uvoznih artikala iz Kine, među kojima su tehnološki, transportni i medicinski proizvodi. Ova mjera će pogoditi robu vrijednu najmanje 50 milijardi dolara. Peking je odmah najavio reakciju.

- Poduzet ćemo mjere istog intenziteta i razmjera protiv američkog izvoza. Imamo mogućnost i snagu da se odupremo protekcionističkim mjerama SAD - rekao je kineski ministar trgovine, prenosi agencija Xinhua.

Odluka SAD je došla nakon što je Kina uvela carine na robu u vrijednosti od oko tri milijarde dolara, a zbog Trumpove odluke na uvede namete na uvoz željeza i aluminija. SAD također, optužuju Kinu da krade američko intelektualno vlasništvo i stvara nelojalnu konkurenciju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu