Svijet     | 29.03.2018. 08:38 |

Turska odlučna u poduzimanju mjera protiv terorista u Manbiju

FENA Internet

ANKARA, 29. marta (FENA) -Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske (MGK) je nakon sastanka u Ankari izdalo saopćenje u kojem se navodi da teroristi trebaju biti udaljeni iz grada Manbija u Siriji, ili će, u protivnom, Ankara poduzeti svoje mjere.

"Teroristi iz Manbija trebaju što prije biti uklonjeni s tog područja. U protivnom, Turska neće prezati od provedbe vlastitih mjera kao što je to uradila i u drugim regijama", navodi se u saopćenju.

Vijeće navodi kako aktivnosti Kurdistanske radničke partije (PKK) u Iraku trebaju spriječiti tamošnje vlasti, ili će u protivnom Turska to uraditi.

Naglašeno je i kako je Turska odlučna poduzeti sve potrebne mjere protiv mogućih napada terorističke organizacije PKK unutar zemlje dok traju operacije turske vojske izvan zemlje.

"Potvrđena je odlučnost u vezi s poduzimanjem svih potrebnih mjera protiv mogućih napada terorističke organizacije PKK unutar zemlje", dodaje se u saopćenju.

Na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost Turske (MGK) je razgovarano o unutrašnjim i vanjskim pitanjima, uključujući i borbu protiv terorizma.

Naglašeno je kako teroristička organizacija PKK u Afrinu u saradnji sa ISIS-om čini sve oblike zločina protiv čovječnosti, uključujući i etničko čišćenje.

Na sastanku je bilo riječi i o odnosima sa susjednom Grčkom.

"Izbliza pratimo postupke Grčke koji nisu u skladu s principom dobrosusjedskih odnosa. U tom smislu je donesena odluka da Turska nikada neće odustati od svojih prava i interesa", navodi se u saopćenju Vijeća za nacionalnu sigurnost Turske, prenosi TRT.

Stranka demokratskog jedinstva (PYD)  i PKK su  Manbij zauzeli krajem 2015. godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

 Hota-Muminović u studijskoj posjeti Istanbulu

Ministrica Duraković nastavila posjet Turskoj s ciljem jačanje veza i suradnje u području obrazovanj

Ministrica Duraković u trodnevnom posjetu Turskoj: Fokus na jačanju obrazovne suradnje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu