Kultura     | 20.03.2018. 14:21 |

Predstava 'Brašno u venama' gostovala na Festivalu u Bursi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Predstava reditelja Borisa Liješevića "Brašno u venama" izvedena je na sceni državnog teatra u Bursi, u okviru 5. Internacionalnog teatarskog festivala Balkanskih zemalja.

Predstava je rađena po tekstu Igora Štiksa, a nastala je u koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS - Scena MESS i Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Predstava prati priču porodice koja se, nakon skoro dvadeset godina, ponovo okuplja na večeri u postratnom Sarajevu. To je ustvari priča o ljudima u kojima rat još traje. Šta se na kraju večere dogodi i da li akteri uspijevaju da zaliječe stare rane i ponovo postanu porodica, publika u Bursi je imala priliku da pogleda na dva igranja, a glumce su ispratili velikim aplauzom.

Jedan od glumaca Admir Glamočak rekao je da mu je posebno drago što se kolegama iz Turske predstava dopala.

- Najveći kompliment koji smo mogli dobiti za predstavu je to što su je glumci iz teatra u Bursi (u kojem smo u sklopu festivala igrali predstavu) odgledali oba puta - rekao je Glamočak.

Glumac Izudin Bajrović misli da je predstava ostvarila uspjeh u Bursi a, sudeći po reakcijama publike, uspjela je da iskomunicira ono što su glumci i glumice na sceni igrali.

- Lijepo je što je priča koju prati ova predstava uspjela zainteresirati i tursku publiku. To znači da smo napravili dobru stvar - naveo je Bajrović, saopćio je Festival MESS.

U predstavi igraju Kaća Dorić, Miki Trifunov, Admir Glamočak, Izudin Bajrović, Selma Alispahić i Jasenko Pašić.

Bilo je to treće gostovanje Scene MESS na Internacionalnom teatarskom festivalu Balkanskih zemalja u Bursi. Scena MESS gostovala je 2015. godine s predstavom "Pobunjenih M.K.", reditelja Nermina Hamzagića, a 2016. godine publici u Bursi predstavila se predstavom "Kokoš", rediteljice Selme Spahić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Danas otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Sutra otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel