Ekonomija     | 07.03.2018. 15:15 |

Na sajmu 'Organic Sarajevo' posebna ponuda organskih proizvoda za Dan žena

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Sedmi Međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma “Organic Sarajevo 2018.“ otvoren je danas na Trgu djece Sarajeva uz ponudu organskih proizvoda za Dan žena.

Predsjednik Saveza Organsko FBiH Sejad Herceg izjavio je Feni da su organizacijom dosadašnjih manifestacija pomogli proizvođačima da izgrade svoj vlastiti brend i da se pozicioniraju na tržištu, te da postanu prepoznatljivi bh. kupcima. 

- Na sajmu ovaj put učestvuje oko 30 certifikovanih organskih proizvođača koji građanima nude ekološki uzgojene, organske proizvode. Tu su i proizvođači  koji su započeli sa razvojem sadnica i cvijeća uzgojenog na organski način u staklenicima. Također, pravimo lepezu organske kozmetike koja podrazumijeva da su svi njeni sastojci dobiveni procesom ekološkog uzgoja – naveo je Herceg.

Svi proizvođači su, kako je dodao, pripremili korpe organskih proizvoda povodom 8. marta, a za žene su predvidjeli popust od 10 do 20 posto.      

Herceg je najavio da će u petak u Centru za razvoj i podršku organskim proizvođačima uz edukativne aktivnosti biti održana konferencija o temi „Značaj i uticaj  vodozemaca i gmizavaca na agroekosisteme i obradive površine Bosne i Hercegovine“, na kojoj će, između ostalog, biti navedeni problemi sa kojima se organski proizvođači svakodnevno susreću te strateški ciljevi čije bi ispunjavanje rezultiralo poboljšanjem stanja organskog sektora u BiH.

- BiH ima velike potencijale u proizvodnji organske hrane i  kvalitetne proizvode, a vlasti trebaju podržati ovaj vid proizvodnje – kazao je Herceg.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U aprilu „Dani organske proizvodnje“ u općinama gornjovrbaske regije

Izvoz organskih proizvoda iz BiH raste iz godine u godinu

Konferencija o razvoju organskih proizvoda za međunarodno tržište

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu