Bosna i Hercegovina     | 26.02.2018. 19:20 |

Članovi Međunarodne asocijacije gradova Kine posjetili Općinu Novi Grad Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Delegacija Međunarodne asocijacije gradova Narodne Republike Kine posjetila je Općinu Novi Grad Sarajevo kako bi se upoznali sa načinom funkcionisanja i jačanja saradnje Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine kroz saradnju lokalnih zajednica.

Delegaciju su činili generalni sekretar Asocijacije Quing Boming, zamjenik generalnog sekretara Asocijacije Liu Qian i program menadžer Asocijacije Wang Qi, a ugostio ih je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i član delegacije BiH u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Evrope Semir Efendić.

Quing Boming je govorio o načinu funkcionisanja i značaju Asocijacije koja je u direktnom odnosu sa državnim vrhom NR Kine, te istakao da je cilj Asocijacije promoviranje razvoja međunarodne saradnje kineske lokalne uprave.

Cilj posjete BiH je uspostavljanje kontakta i saradnje sa Savezom općina i gradova Federacije BiH, pronalaženje potencijalnog prostora za razmjenu i uspostavljanje odnosa općina i gradova BiH i Kine.

Tokom susreta, kojem su prisustvovali i predsjednica komisije za međunarodne odnose, saradnju i EU integracije Saveza općina i gradova FBiH Mirela Bubalo i saradnica za rad sa skupštinskim komisijama i institucijama vlasti Saveza općina i gradova FBiH Zlata Turkić, dogovoreno je uspostavljanje zvanične međusobne saradnje ove dvije Asocijacije u narednom periodu.

Međunarodna asocijacija gradova Narodne Republike Kine broji više od 2.500 članica širom svijeta i ovo je prva posjeta predstavnika ove međunarodne Asocijacije Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Macron i von der Leyen pozvali Kinu da iskoristi uticaj na Rusiju i okonča rat u Ukrajini

Vučić: Srbija je ponosna na "čelično partnerstvo" s Kinom

Kineski predsjednik Xi Jinping u posjetu Srbiji 7. i 8. svibnja

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel