Ekonomija

Poboljšanje poslovnog ambijenta u fokusu učesnika Ekonomskog foruma 2018 (VIDEO)

Saopćenje

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je na otvaranju Ekonomskog foruma BiH 2018 da o regionu zapadnog Balkana ne smijemo više razmišljati kao o pojedinačnim zemljama već kao o jedinstvenom ekonomskom prostoru koji velikim investitorima može ponuditi jako dobre uslove, jer smo tako tretirani u svim strategijama EU.

Dodao je da održavanje ovakvih foruma, razmjenu mišljenja i dobrih praksi smatra izuzetno važnim za daljnji napredak Bosne i Hercegovine i regiona. 

- Vijeće ministara BiH i sve vlade su posvećeni poboljšanju investicione klime, provođenju reformi za povećanje konkurentnosti kapaciteta BiH i bolje upravljanje javnim finansijama, te stavljanju u funkciju prirodnih i ljudskih potencijala radi jačanja ekonomske osnove BiH i smanjenja nezaposlenosti - kazao je Zvizdić.

Naveo je da BiH raspolaže ozbiljnim prirodnim resursima i kvalifikovanom radnom snagom, što predstavlja komparativne prednosti u odnosu na ono što u ovom momentu može region i što traži Evropa.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Kemal Kozarić rekao je da će forumu prisustvovati 500 biznismena i respektabilni govornici.

- Namjera nam je da danas govorimo o ekonomiji jer smo ušli u izbornu godinu u kojoj će biti puno političkih debata, a Ekonomski fakultet osim edukacije ima odgovornost i da otvara ekonomska pitanja - naglasio je Kozarić.

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine planiran je da kreira sinergiju djelovanja kreatora ekonomskih politika, poslovne i akademske zajednice, a sve u cilju oblikovanja atraktivnog poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da je Ekonomski forum BiH 2018  došao u pravom trenutku jer je prije sedam dana objavljena Strategija EU za zemlje zapadnog Balkana.

- Također, jučer je Vijeće ministara BiH završilo svoj dio posla s usvajanjem odluke koja se tiče Upitnika Evropske komisije a u petak je MMF odobrio drugu tranšu sredstava u okviru aranžmana koji je vezan za aktivnosti iz Reformske agende - dodao je Wigemark.

Najavio je da će krajem mjeseca u posjetu BiH doputovati predsjedavajući Evropske komisije Jean-Claude Juncker, sa saradnicima, u okviru turneje po zemljama zapadnog Balkana a radi boljeg uvida u stanje u BiH po pitanju evropskih integracija i reformi.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) L.A.