Sport     | 10.02.2018. 18:55 |

Uvjerljiva pobjeda košarkašica BiH protiv Islanda

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 10. februara (FENA) – Najbolje košarkašice Bosne i Hercegovine upisale su drugu pobjedu u okviru grupe A kvalifikacija za evropsko prvenstvo 2019. godine.

Izabranice selektora Gorana Loje večeras su u Sarajevu savladale selekciju Islanda s 97:67.

Island se u prvom poluvremenu pokazao kao čvrst protivnik. Košarkašice Islanda u prvom poluvremenu su održavale rezultatski priključak, ponajviše raspoloženoj Heleni Sverrisdottir koja je u prve dvije četvrtine ubacila ček 19 poena.

S druge strane raspoložena je bila Marica Gajić, koja je u prvom poluvremenu postigla 17 poena i održavala prednost naše selekcije koja je na poluvremenu iznosila četiri poena razlike (40:36).

Treća četvrtina ipak donosi mnogo bolju igru košarkašica BiH, koje su u ovom periodu igre uspjele ''prelomiti' utakmicu u svoju korist.

Naše reprezentativke pogodile su nekoliko vezanih šuteva, a uspjele su odbraniti napade Islanđanki. Strijelcima se priključila Milica Deura, a pred kraj četvrtine razliku pravi Tamara Kapor, koja pogađa tri vezana šuta za tri poena.

Košarkašice BiH dobile su četvrtinu rezultatom 32:14 i već tada se nazirao pobjednik ovog meča.

Posljednji period utakmice donio je isti omjer snaga na terenu. Košarkašice BiH nastavile su s odličnom odbranom i efikasnim napadima, te je prednost selekcije BiH nastavila rasti. Do kraja meča sve košarkašice BiH upisale su se u strijelce i upisale uvjerljivu pobjedu.

BiH je do trijumfa predvodila Marica Gajić s 31 poena i 16 skokova, dok se u timu Islanda istaknula Helena Sverrisdottir s 32 poena i šest skokova.

Nakon tri odigrane utakmice selekcija BiH se nalazi na učinku od dvije pobjede i poraza. Naredne sedmice bh. košarkašice gostuju Slovačkoj i u slučaju pobjede u tom meču došle bi na korak do plasmana na evropsko prvenstvo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sezona završena za Bojana Bogdanovića

Košarkašice Konjica kod gradonačelnika Ćatića

Proširuje se ABA liga

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel