Bosna i Hercegovina     | 08.02.2018. 17:56 |

Đozo: Donijeti zakon o zaštiti autohtonih vrsta golubova u BiH

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Predsjednik Udruženja Ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "EDZUP" Sarajevo Sejad Đozo inicirao je pokretanje procedure donošenja zakona na državnom nivou o zaštiti autohtonih vrsta golubova, ali i ostalih priznatih autohtonih vrsta u BiH.

To je kazao za Fenu nakon tematske sjednice posvećene uzgoju i zaštiti "sarajevskog goluba prevrtača" na kojoj je razgovarano o stvaranju uslova za povećanje broja kvalitetnih golubova i uzgajivača, kao i o mogućnostima nabavke kvalitetnih primjeraka tih golubova za golubarnik u Pionirskoj dolini.

Đozo je također istakao potrebu da se u savremenom novoizgrađenom golubarniku u Pionirskoj dolini nabave novi kvalitetni primjerci te autohtone vrste kako bi se, zbog reprodukcije koja bi se vršila pod stručnim nadzorom veterinara i uzgajivača, spriječilo njihovo izumiranje.

Profesor Veterinarskog fakulteta Velija Katica također je naglasio da je potrebno organizirati škole za uzgajivače golubova sa ciljem ispunjavanja evropskih standarda u oblasti uzgoja i zaštite golubova, kao i potrebu informiranja o osnovnim zoohigijenskim i zootehnickim uslovima uzgoja te standardima ishrane golubova po kategorijama.

Katica je ukazao na nužnost trenutne inventarizacije uzgajivača i stvarnog broja golubova sa ciljem izrade kvalitetne baze podataka.

Na sjednici su, pored uzgajivača iz Sarajeva, bili prisutni i zaljubljenici tog hobija iz Doboja, Zenice, Tešnja, Visokog, kao i studenti Veterinarskog fakulteta iz Sarajeva.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu