Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 06.02.2018. 15:21 |

Urađena prva rekonstrukcija korištenjem TIO2 MESH BRA implantata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prošle sedmice je urađena obostrana rekonstrukcija 44-godišnjoj pacijentici, koja je prethodno operisala karcinom dojke. Rekonstrukcija je izvršena korištenjem silikonskih implantata kombiniranim sa TIO2 mesh BRA implantatima, koji su prvi put korišteni u Bosni i Hercegovini.

Šefica Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju prof. dr. Sanela Salihagić ističe da je rekostrukcija dojke presudna za vraćanje samopouzdanja i osjećaja ženstvenosti kod pacijentica.  

Napomenula je da je prvi put na bh. tržistu pri rekonstrukciji korišten "TIO2 mesh BRA" implantat, kombiniran sa slikonskim implantatom, a koji pokazuje odličnu biokomplatibilnost i novija je metoda u rekonstrukciji dojke.

- TIO2 mesh BRA poboljšava kvalitet tkiva rekonstruirane dojke, jeftinija je alternativa mnogo skupljem acelularnom dermalnom matriksu te predstavlja uspješnu alterantivu korištenju vlastitog mišićnog tkiva, što znatno olakšava postoperativni oporavak - pojasnila je Salihagić.

Naglasila je da se u KCUS-u redovno provode edukacije ljekara i medicinskog osoblja te da se na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju rade najkompliciraniji operativni zahvati.

- Potpuno smo spremni zadovoljiti izuzetno visokim zahtjevima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Interne edukacije se rade svakodnevno jer težimo biti tim koji će svoja znanja i iskustva prenositi mlađim kolegama. Veliki broj zadovoljnih pacijenata najbolji je pokazatelj našeg rada - kazala je. 

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu aktivno radi na pružanju podrške i pomoći ženama oboljelim od karcinoma dojke te podržava sve aktivnosti i projekte koji za cilj imaju dizanje svijesti o ovom oboljenju.

Posebnu pažnju zavrjeđuje izgradnja samopouzdanja i osjećaja ženstvenosti kod pacijentica, nakon odstranjenja dojke i provedenih onkoloških terapija. Na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a radi se na razvijanju estetske hirurgije, s posebnim akcentom na rekonstrukciju dojke, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

KCUS - Nabavka citostatika u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja

Prezentiran Projekt 'Praćenje kasnih posljedica djece i mladih izliječenih od raka'

Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel