Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 04.02.2018. 17:03 |

Stotine hiljada Grka izašlo na ulice zbog spora sa Makedonijom

FENA Internet

ATINA, 4. februara (FENA) – Stotine hijada Grka je danas izašlo na ulice zbog višegodišnjeg spora s Makedonijom oko imena, prenosi BBC. Grci osporavaju korištenje tog imena, polažući na njega historijsko pravo, jedna od pokrajina u Grčkoj nosi isto ime, a navode i da na taj način Makedonija iskazuje teritorijalne pretenzije.

Prostesti su organizirani u vrijeme kada Atina i Skoplje otvaraju novi proces pregovora o rješavanju dugotrajnog spora i to pod medijacijom Ujedinjenih naroda.

Grčka vlada želi riješiti diplomatski spor, te je pristala da Makedonija zadrži ime ukoliko bi se u imenu države jasno precizirala razlika u odnosu na grčki region. Ali, veliki broj Grka se i tome protive. Ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias je dobio i prijetnje smrću jer vodi pregovore. Najtvrđe stave ima Grčka pravoslavna crkva koja se protivi bilo kakvom pravu Makedonije da zadrži to ime.

Medijator UN-a Matthew Nimetz je predložio ime „Republika Nova Makedonija“.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Grčkoj uhapšena 63 člana kriminale grupe zbog nasilja na sportskim terenima

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu