Regija     | 31.01.2018. 18:08 |

Tajani poručio Beogradu da je sporazum s Prištinom preduvjet ulaska u EU

FENA Agencije

BEOGRAD, 31. siječnja (FENA) - Predsjednik Europskog parlamenta (EP) Antonio Tajani poručio je u srijedu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako Bruxelles očekuje pravno obvezujući dokument s Prištinom poslije kojeg bi Srbija mogla postati članicom EU.

 Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka s Tajanijem, rekao da mu je predsjednik EP prenio poruku kako "EU očekuje od Srbije pravno obvezujući dokument sa Prištinom" kao preduvjet za članstvo Srbije u EU.

 "Visoko cijenimo činjenicu da EP, kao izravno izabrano zakonodavno tijelo koje predstavlja 400 milijuna ljudi, prepoznaje važnost proširenja EU na zapadni Balkan", rekao je Vučić.

 Tu poruku potvrdio je i Tajani objasnivši kako bi sporazum s Prištinom trebao biti potpisan prije formalnog učlanjenja Srbije u EU.

 Tajani je, uvjeren da će Srbija provesti potrebne reforme vezane uz vladavinu prava i slobodu medija, rekao kako još puno toga treba učiniti na preustroju pravne države, ustavne reforme i slobode medija.

 Naglasivši da EU zahtjeva vladavinu prava i slododu medija i od zemalja koje su članice Unije, Tijani je rekao kako treba biti strog i prema sebi i prema drugima.

 "Ponekad smo strogi. Ali, kad želimo biti strogi prema drugima, moramo biti strogi i prema sebi",  rekao je predsjednik EP.

 Poručio je da "Srbija jest Europa", ali istodobno i velika zemlja koja "nosi veliku odgovornost" za situaciju na zapadu Balkana, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Iz europskog Plana rasta za Zapadni Balkan za Srbiju 1,6 milijardi eura, za BiH 969 milijuna eura?

Migranti iz Srbije bježe u BiH

Srbija: Brnabić raspisala lokalne izbore za 2. lipnja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu