Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 15:31 |

Usvojen Nacrt zakon o udžbenicima KS, jedan udžbenik za jedan nastavni predmet

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Poslanici Skuštine Kantona Sarajevo usvojili su danas na sjednici Nacrt zakona o udžbenicima, čiji je cilj korištenje jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji te ga uputili u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović istakao je da je polazni dokument za izradu tog nacrta bio "Smjernice za pripremanje i odobravanje udžbenika, radnih udžbenika i drugih nastavnih sredstava za osnovne i srednje škole Federacije BiH", kojim se za određene nastavne predmete odobravaju četiri, pet ili šest udžbenika i čime se stvara velika zabuna na početku svake školske godine.

Istakao je da je trenutna praksa u osnovnim i srednjim školama da predmetni nastavnici preporučuju učenicima koji će udžbenik nabaviti i koristiti u nastavnom procesu. Također je naglasio da na početku svake školske godine novi spisak odobrenih udžbenika izaziva velike nedoumice i nejasnoće kod učenika i roditelja, prilikom njihove kupovine, jer roditelji često žele i prije početka školske godine da nabave udžbenike, ali su prisiljeni da odgađaju kupovinu do početka školske godine i dobijanja informacija koje su udžbenici preporučili predmetni nastavnici.

Kazazović je poručio da su sve pomenuti razlozi bili ključnih da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS u skladu sa zakonskim mogućnostima pokrene aktivnosti na donošenju zakona o udžbenicima u KS-u.

Zakon je podijeljen na 13 poglavlja u kojima su, između ostalih, definisane procedure odobravanja udžbenika i nadležnost Ministarstva u toj proceduri, ko može biti izdavač, prava i obaveze izdavača, ko ne može biti autor udžbenika, način štampanja i distribucije udžbenika te utvrđivanje najviše cijene udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava.

Nacrtom zakona je predviđeno da, između ostalih, resorno kantonalno ministarstvo može biti izdavač udžbenika, odnosno Prosvjetno-pedagoški zavod, kao njegov sastavi dio. U ovom smislu, Ministarstvo u narednom periodu planira izvršiti određene promjene i u organizacijskom smislu u pomenutom zavodu te formirati odjeljenje koje će se baviti izdavačkom djelatnošću i kompletnom udžbeničkom politikom.

Poslanica Naše stranke Sabina Ćudić pohvalila je identifikaciju problema, ali je naglasila da postoji univerzalno rješenje, a to su besplatni udžbenici, što bi koštalo oko tri miliona KM.

- Nezadovoljni smo trenutnim stanjem, ali ni predloženim rješenjima. Pravo pitanje je da li imamo najkvalitetnije udžbenike - pojasnila je.

Samostalna poslanica Mersiha Mehmedagić pozdravila je namjeru Vlade, ali naglasila da  Ministarstvo u velikoj mjeri treba unaprijediti prijedlog tog zakona.

Poslanik SDP-a Slaviša Šućur kazao je da se pogrešnim konceptom i centralizacijom urušava sistem obrazovanja.   

- Iako ovaj Nacrt u suštinu ne predstavlja dobru osnovu za izradu zakona, ipak treba ići u javnu raspravu kako bi se izmijenio - kazao je.

Poslanik SDA Eldar Čomor smatra da interes izdavača ne treba biti prioritet Nacrta, već rješenje haotičnog stanja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

KS - Usvojen Zakon o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja

Skupština KS jednoglasno podržala izbor novih laureata priznanja Kantona Sarajevo

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu