Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 17:51 |

Tuzlanski ljekari u posjeti zvorničkom povratničkom mjestu Đulići (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 25. januara (FENA) - Predstavnici Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona i Regionalnog odbora tuzlanskog Merhameta danas su boravili među povratnicima u zvorničkom mjestu Đulići. Posjeta je dio akcije "Stop raku grlića materice", pa je tom prilikom za povratnice organizovani pregledni i predavanje o prevenciji i liječenju ove bolesti, podjeljenji prehramabeni i higijenski paketi.      

Povratnice u Đuliće, Šatiće, Klisu i Kučić Kulu, svjesne su opasnosti koju predstavlja rak grlića materice, ali i uspješnog izlječenja ukoliko se otkrije u ranoj fazi. Posebno je značajno što te žene znaju koliko su bitni redovni pregledi.

- Kontrolišem se svake godine i redovno idem na preglede. Drago mi je što ste nas posjetili. Trebamo se kontrolisati - kazala je Safeta Ibrahimović.

Ljekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla govorili su danas u Đulićima o važnosti prevencije bolesti kako bi se unaprijedilo zdravlje žena povratnica.

- Sa zadovoljstvom smo svi ovdje da im danas objasnimo kako se jedna bolest koja je preventibilna, može vrlo jednostavno liječiti, a zbog koje umire veliki broj žena u Bosni i Hercegovini. Potrebno je pokazati put zdravstvene zaštite od primarne do tercijarne, kako i na koji način mogu povratnice ostvariti pravo na besplatne preglede unutar kliničkog centra i ono pravo što im po zakonu pripada - naglasila je Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla. 

Rak grlića materice nastaje kao posljedica prisustva Humanog papiloma virusa koji se prenosi seksualnim putem i veoma je rasprostranjen.

- Napravit ćemo mali pregled, izmjerit krvni pritisak, poslušat pluća, izmjeriti šećer i dati im savjete ako bude potrebno - rekla je Senka Keser, anesteziolog na Klinici za anesteziologiju i reanimaciju UKC Tuzla. 

Predavanja, dijeljenje letaka i druge aktivnosti u okviru akcije "Stop grliću materice" planirane su do 28. januara i u ostalim opštinama TK. U humanitarnoj akciji "Stop raku grlića materice" u Đulićima sudjelovali su Udruženje za jačanje žena "Anima 2005", Zavod za javno zdravstvo TK i Regionalni odbor "Merhamet" Tuzla koji je povratnicama osigurao jednokratnu pomoć u vidu prehrambenih i higijenskih paketa.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1386

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1fBGdT-No8_9CMcYj4uehBKJjRhzxq91R?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Doznačavanje sredstava Federalnom zavodu PIO za pomoć penzionerima Tuzlanskog kantona

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu