Bosna i Hercegovina     | 24.01.2018. 12:36 |

Gnjatić: Prosvjetari u RS-u traže povećanje plaća i punu isplatu naknada

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 24. januara (FENA) - Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske (RS) Dragan Gnjatić nije isključio sve oblike sindikalne borbe, ukoliko Vlada RS-a se uskladi platne koeficijente zaposlenim u tim oblastima s drugim budžetskim korisnicima.

-Osnovni prioritet je da dođe do ujednačavanja koeficijenata - ukazao je Gnjatić na konferenciji za novinare ističući da je to predviđeno i u memorandumu Vlade i sindikata.

Već deset godina prosvjetari u RS-u dobiju manje zarade zbog neujednačenih koeficijenata, a Gnjatić dodaje da se ova nepravda mora ispraviti.

Podsjetio je da profesor u srednjoj školi ima koeficijent 10, u osnovnoj 9,5, dok najniži platni koeficijent u organima uprave počinju od 13, policiji 11,5 i 12, koliko je i u pravosuđu.

-Zato smatramo da je to velika nepravda i da su prosvjetni radnici izloženi određenoj diskiminaciji - rekao je Gnjatić na konferenciji za novinare.

Od Vlade RS-a traže i da obešteti prosvjetare zbog neustavno prepolovljene naknade za prijevoz radnika, odnosno da u ovoj godini isplaćuje puni iznos.

Gnjatić kaže da očekuje da će se ova pitanja rješavaju pregovorima, na koje poziva nadlažne u Vladi već naredne sedmice i da “više niko ne radi nezakonite stvari”.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'