Bosna i Hercegovina     | 23.01.2018. 13:28 |

Vlada RS: Nova diplomatsko-konzularna predstavništva samo uz prethodnu analizu

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 23. januara (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) prihvatila je danas Informaciju o inicijativi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u vezi s jačanjem saradnje sa zemljama Južne Amerike.

Entitetska vlada je stava da, kako je saopćeno, postoji potreba da se jača ekonomska saradnja sa svim zemljama, uključujući i zemlje Južne Amerike, ali da osnivanju novih diplomatsko-konzularnih predstavništava treba nužno prethoditi detaljna analiza njihove opravdanosti s različitih aspekata.

U Vladi RS-a smatraju da osnivanje novih diplomatsko-konzularnih predstavništava treba da se realizuje u okviru postojećih finansijskih resursa, što podrazumijeva izradu analize opravdanosti s različitih stanovišta (uključjujući i ravnomjernost geografske zastupljenosti) postojeće diplomatsko-konzularne mreže BiH i prijedlog eventualne preraspodjele resursa u slučaju potrebe za novim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Zaduženo je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a da o predmetnom zaključku informiše Ministarstvo vanjskh poslova BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vučić: Njemačka vodi "brutalnu kampanju" za prijem Kosova u Vijeće Europe

Za poboljšanje cestovne infrastrukture i sigurnost u prometu odobren utrošak 22 miliona KM

Vlada FBiH donijela odluke o izradi dva strateška dokumenta iz oblasti energetskog sektora

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel