Regija     | 18.01.2018. 20:05 |

Nacionalni konsenzus oko članstva Crne Gore u EU

FENA Agencije

PODGORICA, 18. siječnja (FENA) - Više od 80 posto građana Crne Gore izašlo bi na eventualni referendum o članstvu u Europskoj uniji (EU) i nedvosmisleno bi glasovalo za tu opciju, dok bi oko 19 posto bilo protiv, pokazalo je najnovije istraživanje.

Istraživanje provedeno za potrebe izaslanstva EU-a u Podgorici pokazalo je da 63,7 posto građana ima pozitivno stajalište o EU-u, desetak posto više u odnosu na 2013.

Kao ključne razloge za ulazak u EU ispitanici su naveli stabilnost, bolju kvalitetu života i viši standard građana te mogućnost putovanja bez viza, prenosi Hina.

Oni koji ne podržavaju članstvo Crne Gore ističu u prilog svome stavu krizu u Uniji, izbjegličku krizu i neinformiranost.

Više od 25 posto ispitanika smatra da će Crna Gora ući u EU do 2025., 13,5 odsto da će to biti do 2022., da 12,8 do 2030.

Ministar europskih poslova Andrija Pejović ističe kako je posebno važno što je u Crnoj Gori uvijek postojao stabilan trend, oko 70 posto onih koji bi glasovali na referendumu za EU.

"Stabilna, gotovo dvotrećinska podrška koju imamo u skoro svim istraživanjima govori o tome da smo na pravom putu, da imamo jasnu, široku podršku stanovništva i da upravo kroz ovaj proces komunikacije najbolje možemo prikazati sve što integracija i sama EU mogu i hoće donijeti građanima Crne Gore“, rekao je Pejović.

Šefica političkog odjela Izaslanstva EU-a u Crnoj Gori, Plamena Halačeva kazala je da je u ovim neizvjesnim vremenima stabilna podrška europskim integracijama rijedak primjer.

"Europa ovim dobiva više vjetra u svoja jedra“, rekla je Halačeva dodajući kako se nada da će podrška rasti u idućem razdoblju.

Istraživanje je provela agencija Defacto krajem prošle godine na uzorku od više od tisuću ispitanika.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

EU okončala postupak protiv Poljske, ne postoji rizik za vladavinu prava

Majke Srebrenice zahvalile crnogorskom premijeru na potpori rezolucije UN-a

Duško Knežević izručen Crnoj Gori

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel