Bosna i Hercegovina     | 15.01.2018. 14:41 |

Parlamentarci traže odgovor o aktivnostima 'Srbske časti' i 'Noćnih vukova'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Članovi Zajedničke komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zatražili su od Ministarstva sigurnosti BiH i policijskih agencija u BiH informaciju o aktivnostima pripadnika organizacije "Srbska čast" i "Noćni vukovi" proteklih dana u Banjoj Luci.

Član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH Hazim Rančić (Stranka demokratske akcije - SDA) za BHRT danas je pojasnio da se od nadležnih traži informacija da li je organizacija "Noćni vukovi" registrirana te da li se radi o terorističkoj organizaciji.

Zatražena je i informacija da li su pripadnici ove organizacije učestvovali u ratu u Ukrajini, da li su na "crnoj listi" Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije te da li je pripadnike "Noćnih vukova" odlikovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na inicijativu člana komisije Marija Karamatića (Hrvatska seljačka stranka - HSS) bit će zatražena i informacija o organizaciji koja je najavila proteste ispred ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, u danu kada u zvaničnu posjetu BiH dolazi predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Pažnju javnosti izazvale su proteklih dana fotografije i prisustvo predstavnika "Srbske časti" u prostorijama Narodne skupštine RS-a te na ulicama Banje Luke u vrijeme obilježavanja Dana RS-a, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, javio je danas BHRT.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu