Kultura     | 12.01.2018. 13:46 |

Paul Fierlinger dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta

FENA Agencije

ZAGREB, 12. siječnja (FENA) - Animator, redatelj i producent Paul Fierlinger dobitnik je Nagrade za životno djelo ovogodišnjeg, 28. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb, koja će mu se dodijeliti na svečanosti otvorenja, 4. lipnja u kinu Europa.

 Vijeće Animafesta odluku je donijelo jednoglasno, obrazloživši kako je Fierlinger, čija se karijera i život rasprostiru između SAD-a i Europe, prvenstveno Češke gdje je i započeo s umjetničkim istraživanjima, "istinski klasik svjetskog animiranog filma".

 "Inovativan u tehnikama animacije, prihvatio je razvoj računalne tehnologije, ali je veoma sklon naizgled jednostavnim, uvijek efektnim rješenjima. U svojim najzapaženijim radovima često je usmjeren na dokumentarističku i autobiografsku animaciju, povremeno dajući i političke komentare, zbog čega su neki njegovi radovi s uspjehom prikazivani i na festivalima dokumentarnog filma, te je dokazao veliku moć animacije u području nefikcionalnog stvaralaštva", napominje se u obrazloženju.

 "Animiranim filmovima kao što su 'Tako je lijepo imati vuka oko kuće', 'Tada ću prestati', 'Moj pas Tulip', 'Nacrtano po sjećanju', 'Mrtva priroda s animiranim psima' i 'Ja… Jane', nagrađivanima na zagrebačkom i brojnim drugim festivalima animacije, postavio je standarde poetičnosti i uvjerljivosti animiranih svjetova, prožimajući inteligentna zapažanja o ljudima, psima, prirodi i svijetu toplim, prepoznatljivim humorom", ističe se.

 U sklopu ovogodišnjeg Animafesta, koji će se održati od 4. do 9. lipnja u kinu Europa, njegov će se opus predstaviti na retrospektivi i predavanju.

 Svi koji se žele natjecati za prestižne Animafestove nagrade još uvijek mogu prijaviti svoje radove - natječaj je otvoren do 1. veljače, a na njemu mogu sudjelovati svi kratki i dugi animirani filmovi završeni nakon 1. siječnja 2017. godine, putem online obrasca na internetskoj stranici www.animafest.hr, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Zagreb dobitnik zlatne nagrade za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti

'Bosniaca' - časopis NUBBiH dobitnik nagrade na XXXV Međunarodnom sarajevskom sajmu knjiga

Bošnjak uručila Harisu Memiševiću Državnu nagradu  za znanost

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel