Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 05.01.2018. 10:10 |

SAD obustavljaju najmanje 900 miliona dolara vojne pomoći Pakistanu

FENA Internet

WASHINGTON, 5. januara (FENA) - Američki zvaničnici su u četvrtak kazali da obustavljaju najmanje 900 miliona dolara vojne pomoći Pakistanu sve dok ta država ne poduzme aktivnosti protiv afganistanskih talibana i militantnih skupina mreže Haqqani.

Američko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je tu odluku, rekavši da ona odražava frustraciju američke administracije zbog toga što Pakistan ne čini više u borbi protiv ove dvije grupe koje već dugo koriste skloništa u Pakistanu kako bi odatle organizirali napade u susjednom Afganistanu u kojima stradaju američke, afganistanske i druge trupe, izvještava Reuters.

Dužnosnici tog ministarstva su odbili navesti koliko pomoći će biti obustavljeno, kazavši da se cifre još izračunavaju, te da uključuju sredstva iz ministarstava vanjskih poslova i odbrane.

Američki zvaničnici su naveli da će dvije glavne kategorije pomoći biti pogođene - finansiranje stranih vojski, kojim se obezbjeđuju sredstva za kupovinu vojne opreme, obuku i usluge za američku vojsku; te sredstva za koalicijsku podršku, kojima se Pakistanu plaćaju naknade za protuterorističke operacije.

Oni su istakli da bi ustupci mogli biti napravljeni za finansiranje prioriteta američke državne sigurnosti.

Sredstva za koalicijsku podršku, koja spadaju pod nadležnost ministarstva odbrane, pokrivena su ovom obustavom, rekao je glasnogovornik Pentagona, komandant Patrick Evans, rekavši da je Kongres odobrio do 900 miliona dolara tih sredstava za fiskalnu godinu 2017., koja je okončana 30. septembra. Ništa od tog novca još nije isplaćeno.

Ova obustava također pokriva 255 miliona dolara iz sredstava za finansiranje stranih vojski za fiskalnu 2016. godinu, koje spada pod nadležnost ministarstva vanjskih poslova i čija obustava isplaćivanja je već najavljena, kao i neprecizirane iznose koji su ostali nepotrošeni u prethodnim fiskalnim godinama.

Informišući novinare, američki zvaničnici su također naglasili da ta obustava ne utječe na civilnu pomoć Pakistanu, te da će novac biti isplaćen ukoliko Islamabad poduzme odlučnu akciju protiv tih grupa.

- Mi se nadamo da će Pakistan to vidjeti kao poticaj, a ne kao kaznu - izjavio je jedan visokopozicionirani dužnosnik iz Ministarstva vanjskih poslova.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

SAD traže od Rusije i Kine da ne nagrađuju loše ponašanje Sjeverne Koreje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu