Svijet     | 04.01.2018. 21:04 |

Mogherini i Rodriguez otvaraju put za šire ekonomske veze EU i Kube

FENA Internet

HAVANA, 4. januara (FENA) - Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini sastala se u četvrtak s kubanskim ministrom vanjskih podslova Brunom Rodriguezom, rekavši da je istorijski sporazum potvrđen u novembru otvorio vrata za šire ekonomske veze otoka pod komunističkom vlašću i 28-članog bloka. 

Rodriguez i Mogherini nazvali su Sporazum o prelaznom političkom dijalogu i saradnji novim poglavljem u odnosima dvije strane.

- Sporazum pruža novi potencijal na polju saradnje, trgovine, ulaganja, a također i političkog dijaloga  - izjavila je Mogherini u kratkom govoru prije početka sastanka.

Dvoje zvaničnika, koji su se sastali nekoliko puta u protekle četiri godine, izgledali su opušteno i pozitivno tokom kratkog obraćanja novinarima prije početka sastanka.

- Ovo je primjer dobre volje i uzajamnog poštovanja koje vodi do razumijevanja i obostrano korisnog napretka na svim poljima uprkos našim razlikama - izjavio je Rodriguez.

Dok je ponovno približavanje SAD i Kube inicirano u periodu 2015/16. godine, EU je ukinula sve sankcije i dogovorila sporazum, prvi između Kube i EU.

- Želim izraziti zahvalnost za veoma konstruktivan dijalog koji smu uspjeli uspostaviti, zasnovan na obostranom poštovanju, na ljudskim pravima - kazala je Mogherini.

Članice EU pojavile su se kao najbitniji ulagači na Kubi, predvođene Španijom, Francuskom i Italijom, a blok je također drugi po veličini trgovinski partner Kube. Na članice EU također otpada oko 30 posto turista koji posjete tu otočnu zemlju, prenosi Reuters. 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Srbiji raste prorusko raspoloženje, a pada podrška članstvu u EU - istraživanje

DEI - Počele pripreme za prvu fazu pregovora o pristupanju - screening

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel