Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 03.01.2018. 13:20 |

Ministar vanjskih poslova Zambije podnio ostavku zbog 'pohlepe' u državi

FENA Internet

LUSAKA, 3. januara (FENA) - Harry Kalaba, ministar vanjskih poslova Zambije, objavio je svoju ostavku u zajedljivoj objavi na Facebooku, osuđujući "put nezasite pohlepe i sramote" na kojem se nalazi ta država.

Kalaba je kazao da je njegova odluka izazvana sve većom korupcijom "koju čine oni od kojih se očekuje da budu rješenje", javlja BBC.

Analitičari smatraju da je taj potez pokušaj pritiska na predsjednika Edgara Lungua, koji razmatra kandidaturu za treći mandat.

Kalaba, zastupnik u parlamentu iz vladajuće stranke Patriotski front (PF), navodno je potencijalni kandidat za predsjedničke izbore 2021. godine ako Lungu odstupi, izvještava Reuters.

Međutim, Kalaba nije u ovoj objavi na Facebooku govorio o svojim predsjedničkim ambicijama, te se umjesto toga fokusirao na, kako je rekao, rastuću korupciju na najvišem nivou, kao i želju da služi svojoj "zemlji i njenom narodu" umjesto "poziciji, stranci ili osobi".

- Mi se moramo vratiti originalnom programu naše stranke, PF, u kojem siromašni, a ne biznis, moraju biti u centru svih naših odluka - napisao je Kalaba, okrivivši "kolektivnu nemarnost i ravnodušnost" za trenutne financijske probleme Zambije.

Iz predsjedničkog ureda su kazali da još nisu primili službeno pismo ostavke.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Suđenje u Zambiji: Pernar svjedočio protiv Hrvata, iduće ročište u ponedjeljak

Ročište na suđenju Hrvatima u Ndoli odgođeno

Hrvati u Zambiji bit će pušteni da se brane sa slobode

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu