Bosna i Hercegovina     | 23.10.2024. 16:38 |

Projekat 'Jačanje integriteta u procesu kreiranja listi lijekova u BiH' - uključiti pacijente u proces donošenja odluka (VIDEO)

FENA Amar Husejnović, Foto: FENA

BRČKO, 23. oktobra (FENA) - U Brčkom je danas održana završna konferencija četverogodišnjeg projekta "Jačanje integriteta u procesu kreiranja listi lijekova u Bosni i Hercegovini". Projekt je realiziran pod vodstvom kompanije Net Consulting, uz podršku Vlade Švicarske, kompanije Roche Ltd., te Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH.

Glavni cilj projekta bio je unaprijediti transparentnost i uključenost relevantnih aktera u proces kreiranja listi lijekova u BiH, čime su postavljeni temelji za dugoročne promjene u zdravstvenom sistemu. Na konferenciji su predstavljeni rezultati koji već pokazuju pozitivne promjene u Federaciji BiH, Republici Srpskoj, te Brčko Distriktu.

Jedan od najznačajnijih postignuća jeste omogućavanje pacijentima da njihovi glasovi budu uključeni u proces donošenja odluka o lijekovima, čime se osigurava da pacijenti dobiju lijekove koji im pružaju najbolju zdravstvenu korist, uz optimalno korištenje javnih sredstava.

Tokom projekta formirane su tri ključne pacijentske mreže: 'Pravo na lijek Republika Srpska', 'Pravo na lijek Brčko Distrikt BiH' i 'Pravo na lijek Federacija BiH'. Ove mreže sada predstavljaju organizirane platforme putem kojih pacijenti mogu iznijeti svoje prioritete, dok donosioci odluka mogu bolje razumjeti stvarne izazove pacijenata.

Ova suradnja između pacijenata i donosioca odluka pokazala je da dijalog može donijeti konkretne promjene unutar zdravstvenog sistema.

Zoran Šantić, savjetnik ministra u Federalnom ministarstvu zdravstva, istakao je da je projekat započeo prošli saziv ministarstva zdravstva, ali da, nažalost, taj proces nije doveden kraju.

- Neke stvari jesu implementirane, na nama je da završimo taj proces do kraja - kazao je.

Predstavnik pacijentskih udruženja Republike Srpske Branimir Tamindžija rekao je da je već 19 organizacija u RS-u udruženo u mrežu te da žele nastaviti ovu priču kako bi doprinijeli boljim danima za oboljele u tom entitetu.

Radomir Nikolić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta, naglasio je značaj saradnje s pacijentima.

- Fond zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta primijetio je iskrene namjere pacijentskog udruženja 'Pravo na lijek'. Razgovarali smo o promjenama u kreiranju liste lijekova, i kao prvi smo napravili iskorak i promijenili pravilnik, omogućivši pacijentskim udruženjima da učestvuju u ovom procesu - istakao je Nikolić.

Projekt je donio značajne promjene u načinu donošenja odluka o listama lijekova u BiH, a pacijenti su sada prepoznati kao partneri u ovom procesu.

Završna konferencija označila je kulminaciju višegodišnjeg rada, naglasivši da su trajni rezultati usmjereni na jačanje integriteta i transparentnosti zdravstvenih sistema, te na poboljšanje općih uvjeta za pacijente širom zemlje.

Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini, Gabriele Enrico Derighetti, kazao je kako Švicarska ima dugu historiju uspješne saradnje, posebno sa zdravstvenim institucijama u Bosni i Hercegovini.

- U posljednjih 20 godina, koliko smo prisutni u zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini, Švicarska je sarađivala sa zdravstvenim institucijama, nevladinim organizacijama i privatnim sektorom, i uložili smo oko 13 miliona eura za daljnje jačanje zdravstvenog sektora u zemlji - kazao je Derighetti.

Ova konferencija obilježila je važan korak u unapređenju zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini, uz podršku pacijenata, stručnjaka i donosioca odluka.

Preuzmite VIDEO

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

BH Telecom nagradio heroja iz Brčkog: Hajrudin Đonlić dobio novi telefon za pomoć u spašavanju

Prodana 24 trajno oduzeta motorna vozila

Brčko - Teška saobraćajna nezgoda na zaobilaznici, povrijeđeno pet osoba

Promo

Obilježen Dan Telekoma Srpske

Telemach fondacija i ETF Sarajevo slave i nagrađuju mlade inovatore

BBI - 'Štedi jer najbolje tek slijedi', akcijska ponuda štednje