Bosna i Hercegovina     | 16.10.2024. 15:38 |

Međunarodna osnovna škola organizirala humanitarni bazar za unesrećene u poplavama

FENA Mladenka Krilic, Foto: Branka Soldo

MOSTAR, 16. listopada (FENA) - Dani kruha, kao znak zahvalnosti za plodove zemlje koji se obilježavaju svake godine u listopadu, Međunarodna osnovna škola Mostar obilježila je humanitarnim bazarom, a sva prikupljena sredstva od prodanih kolača i rukotvorina usmjerena su za osobe koje su pogodile nedavne poplave u našoj zemlji. Osim njih, ovoj humanitarnoj gesti odazvali su se iz Ustanove "Dječji vrtići" Mostar te Gimnazije Mostar.

Na bazaru, koji je organiziran na Španjolskome trgu, posjetioci su po simboličnim cijenama mogli kupiti ili donirati za dječiije rukotvorine, slike ili kolače - zajednički doprinos učenika, roditelja i nastavnika Međunarodne osnovne škole.

Po riječima direktorice Međunarodne Osnovne škole Mostar Aide Ćosić, dosadašnja praksa je bila da se prinosi pakuju i poklanjaju djeci u potrebi ili nose starim i iznemoglim osobama, a ove godine pomoć je usmjerena osobama koje su pogodile nedavne poplave u našoj zemlji.

- Krajnji cilj nam je pronaći obitelj pogođenu prirodnim nepogodama, poplavom u Jablanici ili Fojnici, a do koje nisu došla velika sredstva za koja čujemo putem medija da se doniraju. Tako da se nadamo da će naš, koliko god doprinos bio, nekome ipak dobro doći – istaknula je direktorica Ćosić.

Ona je zahvalila ovom prilikom sugrađanima koji su posjetili bazar i izabrali nešto za sebe te tako direktno sudjelovali i pomoći osobama poplavljenih područja.  

Ustanova "Dječji vrtići" Mostar prikupili sredstva za vrtiće u Jablanici i Kiseljaku

Već tradicionalno, Ustanova "Dječji vrtići" Mostar uz Dane kruha prikuplja sredstva koja prosljeđuju potrebnima.

Ove godine je od javne prodaje peciva i kolača prikupljeno 8 658 KM, a sredstva su namijenjena vrtićima u Jablanici i Kiseljaku, mjesta koja su nedavno pogodile poplave.

"Drago nam je da smo makar na ovaj način pružili potporu i izraz zajedništva - poručili su iz Dječjih vrtića Mostar. 

Humanitarnoj akciji za stradale u poplavama u Jablanici pridružila se i Gimnazija Mostar čiji učenici su danas također, po simboličnim cijenama prodavali kolače i druga peciva.  

Dani kruha i Dani zahvalnosti za plodove zemlje usko se vežu i obilježavaju uz Svjetski dan hrane, 16. listopada, radi jačanja svijesti o problemu nedostatka hrane u svijetu, borbe protiv gladi, te podizanja svijest o važnosti proizvodnje vlastite hrane, ekološkoj proizvodnji, očuvanju prirode te važnosti zdrave prehrane.

Svjetski dan hrane obilježava se još od 1945. godine kada je u sklopu Ujedinjenih naroda osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu. U posljednje tri godine, zbog sukoba u Ukrajini, pandemije i klimatskih promjena, broj gladnih u svijetu povećao se za 150 milijuna. Procjenjuje se da trenutno u svijetu gladuje oko 345 milijuna ljudi.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Međunarodna osnovna škola Mostar organizira humanitarni bazar; Cilj je pomoći unesrećenoj obitelji

Međunarodna osnovna škola Mostar organizira humanitarni bazar za unesrećene u poplavama

U Pionirskoj dolini 7. septembra Humanitarni bazar "Zajedno u školu"

Promo

Trivan: Visoka ulaganja u zaštitu ključna su za cyber otpornost m:tel-a 

Operator za OIEiEK: Održan radni sastanak s predstavnicima FERK-a, FMERI-a i elektroprivreda

Završena Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition