Najave     | 10.10.2024. 10:50 |

Međunarodna konferencija 'Izgradimo održivu BiH 2' 17. i 18. oktobra u Hillsu

FENA Saopćenje, Foto/ Međunarodna akademija održivog razvoja

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Međunarodna akademija održivog razvoja (UZOD) u suradnji sa Privrednom komorom FBiH drugi put organizira veliku međunarodnu konferenciju "Izgradimo održivu BiH 2" koja će biti održana 17. i 18. oktobra u Hotelu Hills.

Konferenciji su i ove godine pokrovitelji predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara, federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder, i dopredsjednika RS-a Davor Pranjić.

Medijski pokrovitelj konferencije je Federalna novinska agencija.

- Prvi put u BiH pripremamo posebnu sesiju u kojoj ćemo progovoriti o komuniciranjima u procesima zaštite okoliša. Jasno izražavanje, sagledavanje činjenica, uvažavanje sugovornika, poštivanje činjenica su elementi koji su nedostatni na svim razinama komunikacije u bh. društvu. Posebnu pažnju ćemo posvetiti medijima kao ključnim akterom u procesima održivog razvoja - saopćili su organizatori.

Globalni svijet se, kako navode, suočava s brojnim izazovima kao što su klimatske promjene, prijelaz s linearne ekonomije na kružnu, izražena neravnomjernost razvoja zemalja, usklađenje potreba društva s gospodarskim subjektima, nekontrolirani rast cijena energenata te ratovi. Bankarski sektor, regulatori, kao i potrošači i zaposlenici sada sve više zahtijevaju od privrednih subjekta da ne budu samo dobri upravitelji financijskog kapitala, već i prirodnog i društvenog kapitala te da imaju potreban poslovni održivi model i okvir upravljanja koji to podržava.

- Izvještavanje o održivosti, odnosno ESG izvještavanje, svoj uzlet može zahvaliti investitorima i financijskim institucijama koji zahtijevaju sve veću transparentnost portfelja ulaganja. Investicijskoj javnosti je postalo jasno da osim financijskih informacija sve značajnije postaju informacije o okolišnim, društvenim i upravljačkim rizicima za poduzeće koji također mogu imati značajan utjecaj na financijski rezultat poduzeća. Stoga sve više i više ulagača uključuje ESG elemente u svoj proces donošenja odluka o ulaganju, čineći ESG sve važnijim iz perspektive osiguranja kapitala, kako dužničkog tako i vlasničkog - saopćeno je.

Kako je Bosna i Hercegovina ušla u pristupne pregovore sa EU ne može i neće biti izuzeta od održivog izvješćivanja po CSRS propisanom standardu.

- Izrada Izjave o održivosti za vašu organizaciju u skladu s ESRS standardima vrlo brzo će posredno ili neposredno biti obavezna dok su obaveze iz CBA-a pred našim vratima..

Na konferenciji ćemo, uz suvremene prezentacijske tehnologije, ponuditi najnovije informacije o već uznapredovalom sustavu okolišnog izvješćivanja ESG (Environmental social and governance) sadržanog u Direktivi o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD), kao dio tzv. Green Deal. Direktiva u pogledu korporativnog izvješćivanja o održivosti (CSRD) stupila je na snagu 5. januaara 2023. godine - navode.

Drugi dan konferencije pažnja će biti posvećena održivom upravljanjem okolišem u BiH, te sagledavanju naše prilika, ali i rizika.

- Upravljanje i tehnička opremljenost komunalnih tvrtki u BiH jedna je od velikih prepreka u kvalitetnom gospodarenju otpadom. Proizvođači opreme za gospodarenjem otpadom će ponuditi nove metodologije odvojenog prikupljanja komunalnog otpada te ponuditi i rješenja komunikacijskih vještina vezanih za svijest građana o odvojenom prikupljanja otpada, te proizvodnje goriva iz komunalnog otpada - ističu organizatori.

Također, fokus konferencije će biti za sanaciju odlagališta otpada koji se nalaze u vrlo lošem stanju, a upravljanje njima je zabrinjavajuće.

- Ove godine posebnu pažnju ćemo posvetiti upravljanju komunalnim otpadnim i industrijskim vodama, te zbrinjavanju mulja sa pročistača otpadnih voda. Otpad iz poljoprivrede i šumarstva značajan su, i okolišno prihvatljiv, izvor energije koji je u intenzivnom razvoju. Potreba za daljnjim jačanjem izgradnje sustava upotrebe ovih otpada u energiju (Waste to Energy W2E) novi je izazov za izradu tehnoloških okolišno prihvatljivih rješenja. Opasni radioaktivni i medicinski otpad predstavljaju jedan od najvećih izazova u zemljama regije, a u EU dio su uobičajenih postupaka zbrinjavanja otpada - naglasili su.

Kvaliteta i pouzdanost postrojenja za W2E glavni je preduvjet za okolišno održivo gospodarenje otpadom. Zbog toga značajno mjesto na konferenciji zauzet će upravo proizvođači opreme za incineraciju s novim tehnologijama izgaranja, ali i obrade otpadnih plinova koji imaju iskustva u cijelom svijetu.

- Rabit ćemo i iskustva nedavno izgrađenih postrojenja W2E u regiji sa svim problemima koji prate ove procese. Vrlo značajna su iskustva iz pirolitičkih procesa i tehnologija „Otpad u vodik“ (Waste to Hydrogen W2H), dok ćemo čuti i najnovija dostignuća u komercijalizaciji ovih postupaka.

Kao jedina održiva energetska oporaba otpada u zemljama regije trenutno se nudi energetska oporaba u cementnoj industriji kao jedino okolišno prihvatljivo rješenje uz vrlo odgovorne gospodarske subjekte koji u BiH upravljaju ovakvim sustavima.

Na sva ova i druga pitanja održivog razvoja BiH pokušat će odgovoriti vodeći znanstvenici i stručnjaci zaštite okoliša, proizvođači opreme za različite oblike oporabe otpada, komunikacijski stručnjaci, predstavnici komunalnih tvrtki i predstavnici državne, regionalne i lokalne vlasti. Zbog toga nam se pridružite na našoj konferenciji te ponudite svoje tehnologije, mišljenje i stručne i znanstvene kompetencije BH javnosti, ali i šire - saopćili su organizatori Konferencije.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Privredna komora FBiH: Podrška JKP 'Standard' u borbi protiv poplava

Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH izdvojilo 300.000 KM za poticaj komorama (VIDEO)

Konferencija 'Mediji kao komunikator ekonomskih politika' nudi rješenja za razvoj (VIDEO)

Promo

Počeo Cross Border Coworking Conference (CBCC) 2024: Digital Nomads Edition

Počeo novi ciklus m:tel App natjecanja za srednjoškolce

Duplo više mobilnog neta u m:tel Pretplata tarifama